Προσεδαφίστηκε σε κομήτη ευρωπαϊκό ρομπότ για πρώτη φορά στην ιστορία

Μια ιστορική διαστημική πρωτιά πέτυχε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) με την πρώτη προσεδάφιση σκάφους σε πλανήτη, στο πλαίσιο της αποστολής Rosetta.

Το 100 κιλών ρομποτικό σκάφος προσεδάφισης, Philae (Φίλαι) έφτασε στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/ Churyumov- Gerasimenko σύμφωνα με το πρόγραμμα λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), μετά από μία επτάωρη κάθοδο από το διαστημόπλοιο Rosetta, σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο επιστημονικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από την αποστολή, καθώς θεωρείται ότι δείγματα από την επιφάνεια του κομήτη θα δώσουν στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία των πλανητών και της ζωής, καθώς τα βραχώδη πετρώματα και ο πάγος που αποτελούν τον κομήτη συντηρούν οργανικά μόρια όπως μία «χρονοκάψουλα».

Οι κομήτες προέρχονται από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών και πιστεύεται πως ενδεχομένως να έφεραν στη Γη μεγάλο μέρος του νερού των ωκεανών της.

«Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα» δήλωσε ο Τόμας Ράιτερ, στέλεχος της ESA στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στη Γερμανία πριν την προσεδάφιση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό» δήλωσε ο Ζαν Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της ESA, όπως μετέδωσε το BBC.

Η Rosetta έφτασε στον κομήτη, διαστάσεων 3x5 χλμ, ο οποίος είχε εντοπιστεί το 1969, τον Αύγουστο, μετά από ένα ταξίδι 6,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων που διήρκεσε δέκα χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες και κόστισε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο το οποίο τίθεται σε τροχιά γύρω από έναν κομήτη και δεν πετάει απλά κοντά του για να τραβήξει φωτογραφίες.

Οι διαδικασίες εξελίχθηκαν σε γενικές γραμμές βάσει προγράμματος, παρά ένα πρόβλημα που σημειώθηκε με προωθητήρα. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, τα «καμάκια/ άγκυρές» του, που ήταν σχεδιασμένα να το «δέσουν» σταθερά στην επιφάνεια, δεν λειτούργησαν όπως αναμενόταν, οπότε και τώρα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να πυροδοτηθούν ξανά. Σημειώνεται πως το σκάφος έχει βυθιστεί περίπου τέσσερα εκατοστά στην επιφάνεια του κομήτη.

Το Philae έπρεπε να απελευθερωθεί τη σωστή στιγμή, στη σωστή ταχύτητα, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου κατά την κάθοδό του- κατά την οποία συνέλεξε δεδομένα και εικόνες, που μετέδωσε πίσω στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος σχεδιάστηκε χωρίς οι μηχανικοί να γνωρίζουν τι είδος εδάφους θα συναντούσε στην επιφάνεια. Η Rosetta τραβούσε φωτογραφίες και λάμβανε δείγματα από την ατμόσφαιρα του κομήτη καθώς πλησιάζει τον Ήλιο. Όπως αποδείχτηκε, η επιφάνεια δεν ήταν όσο ομαλή ελπιζόταν αρχικά, κάτι που έκανε την προσεδάφιση πιο δύσκολη. Επίσης (η επιφάνεια) έχει περισσότερη σκόνη από ό,τι αναμενόταν, κάτι που περιορίζει το φως που περνάει και φορτίζει το σκάφος μέσω των ηλιακών του πάνελ.