Οι παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb σε δύο σουπερνόβα τύπου ΙΙ (Supernova 2004et και Supernova2017eaw), αποκάλυψαν δύο μεγάλες πηγές σκόνης μέσα σε κάθε σουπερνόβα. Η μάζα που βρήκαν οι ερευνητές θωρούν ότι υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι σουπερνόβα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή υλικών (μέσω σκόνης) στο πρώιμο σύμπαν.
Η σκόνη αποτελεί θεμελιώδης στοιχείο για πολλά πράγματα στο σύμπαν - ιδιαίτερα για τους πλανήτες. Καθώς η σκόνη από αστέρια που πεθαίνουν εξαπλώνεται στο διάστημα, φέρει μαζί της βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στη γέννηση της επόμενης γενιάς αστεριών και πλανητών.
Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες παρατηρούσαν αυτά τα φαινόμενα σε σχετικά κοντινές σουπερνόβα , όπως η Supernova1987A που απέχει 170.000 έτη φωτός από τη Γη.
Για την παρατήρηση πιο απομακρυσμένων σουπερνόβα, όπως της Supernova 2004et και της Supernova 2017eaw που και οι δύο ανήκουν στον γαλαξία NGC 6946 περίπου 22 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, απαιτείται η εξαιρετική ευαισθησία του James Webb.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την ανακάλυψη δεν είναι μόνο η ανίχνευση σκόνης, αλλά η ποσότητα σκόνης που βρέθηκε σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ζωής των σουπερνόβα. Πιο συγκεκριμένα στην Supernova2004et οι ερευνητές βρήκαν περισσότερες από 5.000 γήινες μάζες σκόνης.
Η γήινη μάζα είναι μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη μάζα των ουράνιων σωμάτων όπως οι πλανήτες, οι δορυφόροι, οι αστεροειδής και άλλων αντικειμένων στο Ηλιακό Συστήματα. Η μονάδα της γήινης μάζας, αντιπροσωπεύει τη μάζα της Γης (περίπου 5,97 x 10^24 κιλά) ως σημείο αναφοράς για σύγκριση, δηλαδή η μάζα της Γης είναι ίση με 1 γήινη μάζα. Για παράδειγμα ο πλανήτης Άρης έχει μάζα περίπου 0,107 γήινες μάζες, ενώ η Σελήνη έχει μάζα περίπου 0,0123 γήινες μάζες.
Και ενώ οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει ότι οι σουπερνόβα παράγουν σκόνη, το ερώτημα που παραμένει είναι πόση από αυτή τη σκόνη μπορεί να επιβιώσει στο ταραγμένο εσωτερικά μιας σουπερνόβα μετά την έκρηξη.
Aυτή η ποσότητα σκόνης σε αυτό το πρώιμο στάδιο ζωής των δύο σουπερνόβα (SN 2004et, SN 2017eaw), υποδηλώνει ότι η σκόνη μπορεί να επιβιώσει από το ωστικό κύμα - απόδειξη ότι οι σουπερνόβα είναι πραγματικά σημαντικά εργοστάσια σκόνης.
Οι παρατηρήσεις των σουπερνόβα SN 2004et και SN 2017eaw είναι οι πρώτοι από τους πέντε στόχους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Webb General Observer 2666. Η εργασία δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Για να διαβάσετε την αρχική είδηση από την NASA, πατήστε ΕΔΩ. Για να δείτε τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση πατήστε ΕΔΩ.