Ο μικρότερος δορυφόρος του κόσμου

Ο μικροσκοπικός και πάμφθηνος δορυφόρος "PhoneSat" της NASA – που κατασκευάστηκε από ένα υπάρχον κινητό τηλέφωνο – επικοινώνησε με τη βάση εβρισκόμενο σε τροχιά, κάτι που σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ο δορυφόρος βάρους ενός κιλού δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο Nexus S της Samsung, ενώ χρησιμοποιεί ένα αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας S-band, έτσι ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να το ελέγχουν εξ αποστάσεως. Η συσκευή είναι μέρος της προσπάθειας της NASA για τη δημιουργία φθηνότερης δορυφορικής τεχνολογίας.

"Το smartphone προσφέρει πολλές από τις λειτουργίες ενός δορυφόρου όπως η υπολογιστική δύναμη, η μνήμη, οι ήδη διαθέσιμες διεπαφές για την επικοινωνία, την πλοήγηση και την παροχή ενέργειας, τα οποία είναι ήδη συναρμολογημένα σε μία στιβαρή συσκευή" αναφέρει η NASA σε δελτίο τύπου.

Αυτό το μίνι διαστημικό σκάφος, το PhoneSat 2.4, ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και κόστισε στην διαστημική υπηρεσία μόλις 7.500 δολάρια (περίπου 5.500€). Σκοπός είναι να δοκιμαστεί ένα σύστημα για την αλλαγή προσανατολισμού του δορυφόρου στο διάστημα, καθώς και να μετρηθεί το πόσο καλά θα μπορούσαν τα έτοιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πωλούνται στην αγορά, να αποδόσουν στο διάστημα στη διάρκεια ενός έτους.

Η πρώτη παρτίδα των PhoneSat ξεκίνησε να παράγεται τον Απρίλιο και η επόμενη έκδοση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2014.

Πηγή