Από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια τα νέα τουβλάκια της Lego

Η Lego αναμένεται να αρχίσει να πωλεί τουβλάκια από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια σε 18 έως 24 μήνες, έχοντας βρει μια κατάλληλη πράσινη εναλλακτική λύση αντί για το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο, δήλωσε η δανέζικη βιομηχανία παιχνιδιών.

Η αναζήτηση της Lego για ένα εναλλακτικό υλικό ήταν μια πρόκληση, με σχεδόν 150 μηχανικούς και επιστήμονες να δοκιμάζουν πολλά διαφορετικά φυτικά και ανακυκλωμένα υλικά τα τελευταία έξι χρόνια. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτήν την ανακάλυψη», δήλωσε ο Τιμ Μπρουκς, αντιπρόεδρος περιβαλλοντικής ευθύνης της Lego. «Θέλουμε τα προϊόντα μας να έχουν θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη, όχι μόνο με το παιχνίδι που εμπνέουν, αλλά και με τα υλικά που χρησιμοποιούμε».

Η Lego, η οποία χρησιμοποιεί περίπου 100.000 τόνους πλαστικών προϊόντων κάθε χρόνο, είπε ότι θα χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό από πλαστικά μπουκάλια που είναι πιστοποιημένα ως ασφαλή στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ενός λίτρου θα παράγει περίπου δέκα τουβλάκια Lego. Από το 2018, η εταιρεία έχει κάνει μερικά από τα πιο εύκαμπτα μέρη των σετ Lego, όπως φυτά και δέντρα, από βιο-πολυαιθυλένιο που παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Αλλά η χρήση τέτοιων υλικών για σκληρότερα τούβλα έχει αποδειχθεί πρόκληση, καθώς πρέπει να διατηρηθεί παράλληλα το σχήμα, η αίσθηση και η ασφάλεια για τα παιδιά.

Η Lego είπε πέρυσι ότι θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια για να ενταθούν οι προσπάθειες χρήσης βιώσιμων υλικών και αυτό στόχευε στην αντικατάσταση των πλαστικών τούβλων με αυτά που κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Lego έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μείγμα ανακυκλωμένου πλαστικού από μπουκάλια και ενός πρόσθετου ενισχυτικού. Μέχρι στιγμής, τα τουβλάκια έχουν γκρι απόχρωση, αλλά η εταιρεία βελτιώνει το χρώμα και πώς τα τουβλάκια συγκολλούνται μεταξύ τους. Η εταιρεία αναμένει να φέρει τα πρωτότυπα 2x2 και 2x4 τουβλάκια στην αγορά σε 18 έως 24 μήνες και θα συνεχίσει να δοκιμάζει το υλικό σε διάφορους τύπους τούβλων.

Η ανταγωνίστριά της στον τομέα των παιχνιδιών, η Mattel, γνωστή πιο πολύ από τις κούκλες Barbie, το 2019 ανακοίνωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή των  πλαστικών της παιχνιδιών με ανακυκλώσιμα ή πλαστικά βιομάζας από το 2030.