Το διαστημικό σκάφος της NASA εισήλθε για πρώτη φορά στη ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου!

Η NASA ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Parker Solar Probe της ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που κατάφερε να «αγγίξει τον ήλιο» πετώντας μέσα από το στέμμα του, ή την ανώτερη ατμόσφαιρά του. Ο ανιχνευτής κατέγραψε τις πρώτες φωτογραφίες από το στέμμα και στη συνέχεια αυτές οι εικόνες μετατράπηκαν σε αυτό το απίστευτο βίντεο timelapse διάρκειας 13 δευτερολέπτων.

Το βίντεο δείχνει τι είδε το Parker Solar Probe καθώς περνούσε μέσα από το στέμμα του ήλιου τον Αύγουστο του 2021, πετώντας μέσα από δομές γνωστές και ως coronal streamers του ηλιακού ανέμου. «Αυτές τις δομές μπορεί να τις δει κάποιος ως φωτεινά στοιχεία που κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω σε αυτό το βίντεο που τραβήχτηκε από το όργανο WISPR (Wide-field Imager for Parker Solar Probe) του διαστημικού σκάφους», γράφει το JHU Applied Physics Laboratory. «Μια τέτοια θέα είναι δυνατή μόνο επειδή το διαστημόπλοιο πέταξε πάνω και κάτω από τις streamers μέσα στο στέμμα. Μέχρι τώρα, οι streamers παρακολουθούνταν μόνο από μακριά». Είναι τα ίδια streamers που μπορούν να αποτυπωθούν από τη Γη σε φωτογραφίες ολικών εκλείψεων ηλίου.

«Πετώντας τόσο κοντά στον Ήλιο, το Parker Solar Probe αισθάνεται τώρα τις συνθήκες στο στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας - το στέμμα - που δεν μπορούσαμε ποτέ πριν», αναφέρει ο επιστήμονας Nour Raouafi. «Βλέπουμε ότι είμαστε μέσα στο στέμμα από τα δεδομένα του μαγνητικού πεδίου, τα δεδομένα ηλιακού ανέμου αλλά και οπτικά σε εικόνες. Μπορούμε πραγματικά να δούμε το διαστημόπλοιο να πετά μέσα από στεφανιαίες δομές που μπορούν να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου.»

Ο Γαλαξίας μπορεί να παρατηρηθεί να περιστρέφεται κατά μήκος του καρέ στο timelapse, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι πολλοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος καταγράφηκαν επίσης στις εικόνες. Υπάρχουν ακόμη και απόψεις της Γης όπως φαίνεται από την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Το Parker Solar Probe θα συνεχίσει να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου τα επόμενα χρόνια και είναι πιθανό να εισέλθει ξανά στο στέμμα του Ήλιου τον επόμενο μήνα. «Είμαι ενθουσιασμένος με το τι θα ανακαλύψει το Parker Solar Probe καθώς θα περάσει επανειλημμένα μέσα από το στέμμα τα επόμενα χρόνια», λέει ο διευθυντής του τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA, Nicky Fox. «Οι ευκαιρίες για νέες ανακαλύψεις είναι απεριόριστες».

Πηγή