Η NASA παρατείνει τη ζωή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Αντί να προσθαλασσωθεί κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2020, όπως έχει προγραμματιστεί, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη για τουλάχιστον τέσσερα επιπλέον χρόνια, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Ο William H. Gerstenmaier, αναπληρωτής διοικητής της NASA, δήλωσε ότι ο επιπλέον χρόνος θα βοηθήσει περισσότερους επιστήμονες να προτείνουν πειράματα, θα προωθήσει την ανάπτυξη μιας νέας εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας και θα επιτρέψει στη διαστημική υπηρεσία να επιλύσει διάφορες τεχνικές προκλήσεις πριν από την αποστολή αστροναυτών σε πιο μακρινές αποστολές.

Παράλληλα, αν ο σταθμός προοριζόταν για καταστροφή σε μόλις έξι χρόνια από τώρα, οι επιστήμονες και οι εταιρείες θα ήταν πιο απρόθυμοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα.

Πέρυσι , η NASA μελέτησε το σταθμό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί μέχρι το 2028. Οι υπόλοιποι διαστημικοί οργανισμοί που συμμετέχουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος καθώς και της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, δεν έχουν αποφασίσει αν θα συνεχίσουν και μετά το 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επεκτείνει τη ζωή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα εισήλθε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, η NASA σκόπευε να στείλει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι, ενώ ο διαστημικός σταθμός, ο οποίος ήταν ακόμα υπό κατασκευή, είχε προγραμματιστεί να συντριβεί στον ωκεανό το 2016. Το κόστος λειτουργίας του σταθμού, περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, θα μπορούσε στη συνέχεια να αφιερωθεί στο επικείμενο πρόγραμμα στη Σελήνη.

Ωστόσο, φαινόταν λίγο έως πολύ αδιανόητο ότι ο σταθμός, που χτίστηκε με κόστος 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, θα πρέπει να καταστραφεί τόσο σύντομα. Έτσι, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ακυρώσει το πρόγραμμα στη Σελήνη, έδωσε την πρώτη επέκταση ζωής στον σταθμό έως το 2020.

Πηγή