Η NASA δέχεται αιτήσεις για την εξόρυξη της Σελήνης!

Η NASA συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό να πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα προς την εξερεύνηση και αξιοποίηση της σελήνης όσον αφορά την εξόρυξη πολύτιμων πόρων (όπως το Ήλιο-3 και οι ‘σπάνιες γαίες’*).

Η ημερομηνία υποβολής για τις αρχικές προσφορές - προτάσεις των εταιριών λήγει αύριο για το πρόγραμμα CATALYST (Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown). Μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες θα κερδίσουν ένα συμβόλαιο για την κατασκευή ρομπότ, τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την εξόρυξη του φεγγαριού. Η σύμβαση προϋποθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι άμεσος χρηματοδότης της προσπάθειας, αλλά θα υπάρξει η υποστήριξη της NASA.

Η NASA ήδη συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες που εξυπηρετούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Καθώς αντιμετωπίζει μειωμένο προϋπολογισμό, ο οργανισμός ψάχνει για καινοτόμους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα και την εξερεύνηση της σελήνης, όπως έκανε πρόσφατα με μια εκστρατεία crowdsourcing για τη βελτίωση ενός αλγόριθμου εύρεσης αστεροειδών.

Σύμφωνα με την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1967 που αφορά το διάστημα, οι χώρες απαγορεύεται να προβάλλουν απαιτήσεις ή να διεκδικήσουν δικαιώματα εκμετάλλευσης της Σελήνης. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα σεληνιακής εξόρυξης και η εμφάνιση των ιδιωτικών διαστημικών εταιριών έχει ήδη πυροδοτήσει μια συζήτηση γύρω από αυτά τα ‘σεληνιακά’ δικαιώματα.

 

*Οι «σπάνιες γαίες» είναι μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία - όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο κ.α. - που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν απαραίτητα συστατικά για πολλά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης όπως τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, οι ανεμογεννήτριες, οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών, οι επίπεδες οθόνες και πολλά άλλα.