Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γάτες που εμβολιάζονται στην άκρη της ουράς τους, αντί των πιο παραδοσιακών σημείων, όπως ο αγκώνας ή το γόνατο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία του καρκίνου.
"Μία έως δέκα σε κάθε 10.000 γάτες που εμβολιάζονται κατά των λοιμωδών νοσημάτων, αναπτύσσουν καρκίνο στο σημείο της ένεσης του εμβολίου", λέει η Julie Levy, καθηγήτρια κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. "Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός καθώς ο θάνατος από αυτές τις λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνός από ότι ο καρκίνος, αλλά δυστυχώς αυτή η επιπλοκή επηρεάζει χιλιάδες γάτες κάθε χρόνο."
Κατά τη χορήγηση του εμβολιασμού, οι κτηνίατροι συνήθως ακολουθούν τις τρέχουσες συστάσεις εμβολιασμού των αιλουροειδών, κάνοντας τις ενέσεις κάτω από τον αγκώνα ή στην άρθρωση του γονάτου στο πόδι.
Η έρευνα βασίζεται στην διαπίστωση ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο που εμφανίζεται κοντά στις περιοχές της ένεσης του εμβολίου είναι ο ριζικός ακρωτηριασμός ενός άκρου.Πολλοί ιδιοκτήτες γατών επιλέγουν να μην ακολουθήσουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία του όγκου, καθώς η εν λόγω εκτομή των όγκων στα άκρα και τον κορμό οδηγούν σε παραμορφώσεις οι οποίες εκτός από επώδυνες είναι και δαπανηρές.
Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Journal of Feline Medicine and Surgery’ αναφέρει ότι η χορήγηση των εμβολιασμών στην άκρη της ουράς της γάτας φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα εμβόλια σε παραδοσιακά σημεία. Ο εμβολιασμός στην ουρά θα μπορούσε να κάνει τη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου κοντά στην περιοχή εμβολιασμού πολύ πιο εύκολη, λιγότερο επεμβατική, και λιγότερο παραμορφωτική για το ζώο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να συναινέσουν στη θεραπεία της νόσου στα κατοικίδιά τους