Χειρουργικά γυαλιά αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, καθώς οι γιατροί δεν είναι πάντα σε θέση να αφαιρέσουν όλους τους προσβεβλημένους ιστούς σε μία χειρουργική συνεδρία. Ωστόσο, ένα νέο ζευγάρι γυαλιά υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην απλοποίηση της όλης διαδικασίας.

Η συσκευή, την οποία ανέπτυξε μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Dr. Samuel Achilefu, μπορεί να καταστήσει τα καρκινικά κύτταρα απολύτως ορατά από τους χειρουργούς κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Τα γυαλιά είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικά προσαρμοσμένο λογισμικό το οποίο με τη βοήθεια του ειδικού σκιαγραφικού υγρού – δείκτη που εγχέεται στον ασθενή, δίνει στα καρκινικά κύτταρα ένα φθορίζον γαλάζιο χρώμα (όσο πιο ανοιχτή είναι η απόχρωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση καρκινικών κυττάρων).

Οι χειρουργοί μπορούν στη συνέχεια να διακρίνουν με σαφήνεια τους προσβεβλημένους ιστούς και να τους αφαιρέσουν ολοκληρωτικά, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς. Ο Dr. Achilefu και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι η συσκευή θα εξαλείψει τελικά την ανάγκη πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων, μια διαδικασία επίπονη και επικίνδυνη για τον ασθενή.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Φεβρουαρίου, η Dr. Julie Margenthaler, γιατρός του Πανεπιστημίου της Washington χρησιμοποίησε την τεχνολογία για πρώτη φορά σε μια πραγματική χειρουργική επέμβαση, ωστόσο χρειάζεται ακόμη να δοκιμαστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να προστεθεί με σιγουριά στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου.