Βιο-Πένα δημιουργεί τρισδιάστατα οστά

Ερευνητές δημιούργησαν μια φορητή συσκευή τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα μπορούσε κάποια μέρα να ‘επισκευάζει’ τις κατεστραμμένες περιοχές των οστών.

Το BioPen, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Wollongong της Αυστραλίας, περιέχει δύο διαφορετικούς τύπους από ‘μελάνι’: ένα κατασκευασμένο από ανθρώπινα κύτταρα, και ένα προστατευτικό τζελ που ενεργοποιείται με τη χρήση ακτίνων UV. Η ‘πένα’ δημιουργεί στρώματα κυττάρων στο εσωτερικό του προστατευτικού τζελ, το οποίο σκληραίνει με τη χρήση του ενσωματωμένου στη συσκευή υπεριώδους φωτός. Η φορητή συσκευή θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να "ζωγραφίζουν" το υλικό κατευθείαν πάνω σε ένα κατεστραμμένο οστό.

Το όφελος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τρισδιάστατα τυπωμένα όργανα και μέρη του σώματος, είναι η δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης κατά περίπτωση. Αντί της μαζικής παραγωγής ορθοπεδικών εμφυτευμάτων, τα οποία δεν λειτουργούν ακριβώς όπως ένας ανθρώπινος ιστός, ένα πλέγμα ανθρώπινων κυττάρων θα μπορούσε να τυπωθεί απευθείας επάνω σε ένα τραυματισμένο οστό ώστε να δημιουργήσει έναν πραγματικό, πλήρως λειτουργικό χόνδρο. Και με το σωστό μίγμα κυττάρων, αυξητικών παραγόντων και φαρμακευτικών συστατικών στο ιδιότυπο αυτό ‘μελάνι’, οι γιατροί θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ακόμη και νευρικούς ή μυϊκούς ιστούς.

Όλα αυτά βέβαια, εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα. Αυτή την εβδομάδα , η πένα παραδόθηκε σε ερευνητές στο Νοσοκομείο St Vincent της Μελβούρνης, οι οποίοι θα εργαστούν για τη βελτιστοποίηση των βλαστικών κυττάρων που θα απαρτίζουν το ένα μέρος του ‘μελανιού’ της πένας. Η ομάδα υπολογίζει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούν να ξεκινήσουν σε ορίζοντα πέντε ετών.

Πηγή