Νέος 3D εκτυπωτής παράγει πλήρως έγχρωμα μοντέλα

Η 3D Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής 3D εκτυπωτών στον κόσμο, παρουσίασε πρόσφατα τον νέο έγχρωμο τρισδιάστατο εκτυπωτή ProJet 4500. Η εταιρεία ονομάζει το νέο μοντέλο ως τον πρώτο και μοναδικό ‘continuous-tone’ πλήρως έγχρωμο 3D εκτυπωτή του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να παράγει τρισδιάστατες εκτυπώσεις σε μια πλήρη γκάμα από χρώματα που δένουν άψογα μεταξύ τους - όπως ένα ουράνιο τόξο. Ο εκτυπωτής διαθέτει επίσης ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης των υλικών για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης υλικών και των εξόδων του πλαστικού νήματος που αποτελεί την πρώτη ύλη.

Ο εκτυπωτής είναι σε θέση να κατασκευάσει πλήρως έγχρωμα αντικείμενα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία μετά την εκτύπωση για την τελειοποίηση του μοντέλου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο στάδια εκτύπωσης. Για τη δημιουργία ενός αντικειμένου, ο εκτυπωτής δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα του βασικού υλικού, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο ψεκασμός του χρώματος, μέχρι να παραχθεί το τελικό σχήμα και χρώμα του αντικειμένου. Απ’ ότι φαίνεται, ο Projet 4500 χρησιμοποιεί μια διαδικασία αναδόμησης με τη χρήση λέιζερ (laser sintering), κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετεί σταδιακά στρώματα από ειδική πούδρα του επιλεγμένου υλικού και με τη χρήση λέιζερ το στερεοποιεί ώστε να δημιουργήσει το επιλεγμένο αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή ή τη διαθεσιμότητα, αλλά σίγουρα το Projet 4500 αποτελεί ένα νέο προϊόν τεχνολογίας που θα μας φέρει πιο κοντά στο μέλλον που ονειρεύονται οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή