Τέλος στη θεωρία της δίαιτας με βάση την ομάδα αίματος

Η θεωρία πίσω από τη δημοφιλή δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος είναι λανθασμένη, δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η γνωστή διατροφική θεωρία που βασίζεται στο βιβλίο του Peter D' Adamo ‘Eat Right for Your Type’ (‘Τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο του αίματός σας’), υποστηρίζει ότι οι διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του αίματός του.

Έτσι, κάθε ομάδα αίματος θα πρέπει να συνταιριάζει τις διατροφικές συνήθειες με αυτές των προγόνων της, καθώς οργανισμοί με διαφορετικές ομάδες αίματος επεξεργάζονται το φαγητό με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τη θεωρία , τα άτομα που ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το βιβλίο έγινε best-seller, μεταφράστηκε σε 52 γλώσσες και πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα.

"Με βάση τα στοιχεία από 1.455 συμμετέχοντες στη μελέτη, δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία", λέει ο Ahmed El-Sohemy, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE.

"Ο τρόπος που ένα άτομο ανταποκρίνεται σε κάθε μία από αυτές τις δίαιτες δεν έχει απολύτως καμία συσχέτιση με τον τύπο του αίματός του παρά μόνο με την ικανότητά του να ακολουθήσει μια λογική χορτοφαγική ή χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα", λέει ο El-Sohemy .

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα ως επί το πλείστον νέων και υγειών ενηλίκων οι οποίοι παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ το αίμα τους χρησιμοποιήθηκε για την απομόνωση του DNA, τον καθορισμό της ομάδας αίματος καθώς και το επίπεδο καρδιομεταβολικού κινδύνου από παράγοντες όπως η ινσουλίνη, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Τα διατροφικά σκορ υπολογίστηκαν με βάση τις τροφές που αναφέρονται στο βιβλίο του D’Adamo, ώστε να προσδιοριστεί κάποια συσχέτιση σε κάθε μία από τις τέσσερις δίαιτες με βάση τον τύπο αίματος (A, B, AB, O).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ καθεμιάς από τις τέσσερις δίαιτες  και τους δείκτες υγείας των ατόμων είναι ανεξάρτητη από τον τύπο του αίματός τους.

"Δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, κι έτσι θεωρήσαμε ότι πρέπει να τεθεί σε δοκιμασία. Μπορούμε τώρα να είμαστε σίγουροι ότι η θεωρία της δίαιτας με βάση τον τύπο αίματος είναι λανθασμένη", κατέληξε ο καθηγητής El-Sohemy.

Πηγή