Ποιος είναι αυτός που καίει ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ για να επιζήσει & και τι σχέση έχει η Λάρισα με όλα αυτά;

Ποιος είναι αυτός που καίει ΔΙΑΜΑΝΤΑ για να επιζήσει & και τι σχέση έχει η Λάρισα με όλα αυτά;

Ναι ναι... πολύ καλά διαβάσατε στον τίτλο, καίει ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ χωρίς κανέναν δισταγμό.
Βλέπετε τα πράγματα είναι τόσο πολύ σχετικά, που ενώ εμείς (τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς) θεωρούμε τα διαμάντια ως ένα ιδιαίτερα πολύτιμο λίθο, μάλιστα αρκετά  πολύτιμο ώστε να προκαλούνται αιματοχυσίες, υπάρχει κάποιος σε αυτό το σύμπαν (όχι πολύ μακριά) όπου καίει διαμάντια από το πρωί έως το βράδυ χωρίς κανέναν δισταγμό.

Και η Λάρισα που κολλάει σε όλα αυτά;  Μα είναι ένας από τους 13 επίσημους άγρυπνους παρατηρητές αυτής την ακαταλόγιστης "σπατάλης".

Επειδή, ίσως τελικά να σας έμπλεξα περισσότερο... ας το πάρει το ποτάμι.

Αυτός, λοιπόν, που κατά πάσα πιθανότητα καίει διαμάντια για να συντηρεί μια εσωτερική παραγωγή ενέργειας είναι ο μικρότερος από τους αέριους γίγαντες του Ηλιακού μας  Συστήματος και η ανακάλυψη του έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1846 από τον Γιόχαν Γκάλε στο Βερολίνο.  Με άλλα λόγια ο Ποσειδώνας!


Αρχικά, ο Ποσειδώνας ήταν για εμάς τους ανθρώπους ένα λαμπρό αντικείμενο με μόνο δύο δορυφόρους τον Τρίτωνα και τη Νηρηίδα, όμως το 1989 το διαστημόπλοιο Voyager 2 έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Ποσειδώνα. 




Mερικές πληροφορίες 

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

ΓΗ

Απόσταση από τον Ήλιο

4.496.700.000 χλμ.

149.597.900 χλμ.

Περιφορά γύρω από τον Ήλιο

164,8 έτη

365,25 ημέρες

Περιστροφή γύρω από τον άξονα του

16 ώρες και 7'

23 ώρες, 56' & 22,7''

Πυκνότητα σε σχέση με το νερό

2,06

5,52

Θερμοκρασία επιφάνειας

-214o C

22ο C

Ο Ποσειδώνας ανήκει στην κατηγορία "Παγωμένοι πλανήτες", μαζί με τον Ουρανό και τον πρώην πλανήτη Πλούτωνα, επειδή βρίσκονται πολύ-πολύ μακριά από τον Ήλιο μας και οι θερμοκρασίες τους αγγίζουν τα απώτατα όρια του ψύχους.
Όμως ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός έχουν πυρήνες σχεδόν ίσους και με παρόμοια δραστηριότητα όπως των γιγάντων, δηλαδή του  Δία & του Κρόνου. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο Ποσειδώνας είναι ο μικρότερος από τους αέριους γιγάντιους πλανήτες.

 

Τι είναι αέριοι πλανήτες ;

Είναι οι πλανήτες γίγαντες που εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια από όση λαμβάνουν από τον Ήλιο και αποτελούνται στην πραγματικότητα από το ίδιο σχεδόν υλικό όπως και το άστρο μας, όπως ο Δίας και ο Κρόνος. 
Συγκεκριμένα ο Ποσειδώνας αποτελείται από ένα πολύ παχύ και πολύ ζεστό αέρινο συνδυασμό νερού (H2O), αμμωνίας (NH3) και μεθανίου (CH4) και καθώς φαίνεται ο στέρεος πυρήνας του Ποσειδώνα έχει σχεδόν το μέγεθος της Γης. Ενώ η ατμόσφαιρα του, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (H2), ήλιο (He) και μεθάνιο (CH4).

Συγκριτικά μεγέθη πλανητών - Ο στερεός πυρήνας του Ποσειδώνα έχει σχεδόν το  μέγεθος της Γης

  

Τι αποκάλυψε το Voyager 2;

Οι προσδοκίες των ανθρώπων, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ανακάλυψής του, ήταν όπως πάντα υψηλές. Βασικά το ερώτημα (μέχρι και σήμερα για κάθε νέο πλανήτη) ήταν αν υπάρχει νερό, δηλαδή ζωή. Και ο Ποσειδώνας με αυτό το γαλάζιο λαμπερό χρώμα, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν πως είναι ολότελα παγωμένος, κρύβοντας από κάτω του νερό.

Όμως τελικά το διαστημόπλοιο Voyager 2 αποκάλυψε την αέρινη υπόσταση του Ποσειδώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και εάν στέλναμε ένα διαστημόπλοιο εκεί με σκοπό θα προσεδαφιστεί, δεν θα υπήρχε πουθενά κάποια επιφάνεια για να προσγειωθεί.

Πως θα ήταν η Νέα Υόρκη στην επιφάνεια του Ποσειδώνα -Nickolay Lamm of StorageFront.com

Ο Ποσειδώνας είναι ένας κόσμος απίστευτα δυναμικός γεμάτος κυκλώνες, αντικυκλώνες, δυνατούς ανέμους και καταιγίδες. Όπως και ο Δίας, ο Ποσειδώνας είχε το δικό του "μάτι", δηλαδή έναν κυκλώνα στο μέγεθος της Γης (ο κυκλώνας του Δία έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γης και μέχρι στιγμής έχει ζωή 350 ετών).

Το 1989 το Voyager 2 έστειλε φωτογραφίες από την ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα όπου εντοπίστηκε μια "Μεγάλη Σκοτεινή Κηλίδα" στο νότιο ημισφαίριο. Επρόκειτο για μια σκοτεινή καταιγίδα που περιστρεφόταν αριστερόστροφα με δυτική κατεύθυνση και ταχύτητα 1.200 χλμ/ ανά ώρα. Μεταγενέστερες εικόνες που λήφθηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble έδειξαν ότι η κηλίδα είχε εξαφανιστεί.

Όπως και να' χει οι άνεμοι στον Ποσειδώνα είναι μάλλον τρεις φορές πιο ισχυροί από του Δία και εννιά φορές πιο ισχυροί από της Γης.

Η “Μεγάλη Στοτεινή Κηλίδα” του Ποσειδώνα, η οποία σήμερα έχει εξαφανιστεί

Ενώ βέβαια, μάθαμε ότι τελικά το γαλάζιο χρώμα του Ποσειδώνα είναι αποτέλεσμα του μεθανίου που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακριβώς, είναι γιατί το χρώμα του Ποσειδώνα είναι πιο ζωηρό από του Ουρανού. Συγκερκιμένα το γαλαζό-πράσινο χρώμα του Ουρανού οφείλεται επίσης στο μεθάνιο. Η διαφορά στην λαμπρότητα οφείλεται σε ένα άγνωστο στοιχείο που περιέχεται στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα.  

Μια ακόμη ανακάλυψη, που έκανε τον Κρόνο να “χάσει” κάπως την μοναδικότητά του είναι η ύπαρξη δακτυλιδιών. Ο Ποσειδώνας έχει 6 δακτυλίδια (τουλάχιστον τόσα βλέπουμε μέχρι στιγμής), τα οποία δεν έχουν ομοιόμορφη κατανομή, ενώ πιστεύεται ότι είναι σχετικά νέα σε ηλικία.

Προσεχώς 14 και βλέπουμε…

Το 1846 ο Ποσειδώνας είχε έναν δορυφόρο. Έως το 1949, είχε δύο δορυφόρους. Το 2001 είχε 8, ενώ το 2003 με την χρήση πανίσχυρων επίγεων τηλεσκόπιων ο αριθμός ανέβηκε στους 13 δορυφόρους. 
Πρόσφατα εντοπίστηκε ακόμη ένας δορυφόρος, ο οποίος αναμένει να επισημοποιηθεί.

Οι δορυφόροι του Ποσειδώνα έχουν ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την θάλασσα. Επομένως μέχρι στιγμής οι γνωστοί δορυφόροι του είναι: 




Όνομα

Ημερομηνία ανακάλυψης

Προέλευση ονόματος

Τρίτωνας

10/10/1846

Ο Τρίτων ήταν ένας από τους γιους του θεού Ποσειδώνα.

Νηρηίδα

01/05/1949

Οι νύμφες Νηρηίδες ήταν κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δώριδας. Είχαν την δύναμη να ταράζουν και να ηρεμούν την θάλασσα. Ήταν φιλικές προς τους ανθρώπους.

Ναϊάδα

Σεπτέμβριο του 1989

Νύμφες των λιμνών και των ποταμών, κατά μια εκδοχή κόρες του Δία με θεραπευτικές ιδιότητες.

Θάλασσα

Αύγουστο του 1989

Η Θάλασσα κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της έννοιας του αλμυρού υγρού στοιχείου και προστάτιδα αυτού.Κατά μια εκδοχή ήταν κόρη της Γαίας χωρίς την βοήθεια του Έρωτος (δηλαδή χωρίς κύηση), ενώ κατά μια άλλη εκδοχή ήταν κόρη του Αιθέρα και την Ημέρας.

Δέσποινα

Ιούλιο του 1989

Κόρη του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Δήμητρας.

Γαλάτεια

Ιούλιο του 1989

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα.

Λάρισα

Εντοπίστηκε το 1981. Επίσημα αναγνωρίστηκε το 1989

Νύμφη. Νύμφες ήταν γυναικείες ιδεατές μορφές θεϊκής καταγωγής, νεαρές στην ηλικία, που ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη.

Πρωτέας

1989

 Θαλάσσιος δαίμονας (όχι κατά θρησκευτική ερμηνεία) με την ικανότητα να παίρνει όποια μορφή θέλει.

Αλιμήδη

14/08/2002

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα.

Σαώ

14/08/2002

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα.

Λαομέδεια

13/08/2002

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα.

Ψαμάθη

29/08/2003

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Αίγινας, Αιακού.

Νησώ

2002

Μια από τις Νηρηίδες, κόρη του Νηρέα και την Ωκεανίδας Δώριδας & εγγονή του Ποσειδώνα.

Και ο υπό έγκριση δορυφόρος με το προσωρινό όνομα S/2004 N1, που ανακαλύφθηκε 1/07/2013.

Αναπαράσταση του Ποσειδώνα και της τροχιάς μερικών δορυφόρων του - εδώ φαίνεται ο Τρίτωνας, η Λάρισα και ο Πρωτέας

 

Τελικά από που ήρθε ο Τρίτωνας;

Κάθε ένα από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα έχουν την δική τους μοναδική ιστορία. Σίγουρα όμως του Τρίτωνα είναι η πιο περίεργη, μιας και είναι ο μοναδικός μεγάλος δορυφόρος στο Ηλιακό μας Σύστημα που έχει ανάδρομη τροχιά (αντίθετη κατεύθυνση).
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Τρίτων ήταν αντικείμενο της Ζώνης Kuiper και εγκλωβίστηκε από την βαρύτητα του Ποσειδώνα, εκατομμύρια χρόνια πριν. Ενώ οι ομοιότητες με τον Πλούτωνα είναι πολλές.

Αναπαράσταση του Ποσειδώνα και της τροχιάς μερικών δορυφόρων του. Εδώ φαίνεται καλύτερα πόσο μακριά εκτείνεται η τροχιά του Τρίτωνα, σε σχέση  με τους υπόλοιπους δορυφόρους του Ποσειδώνα.

Από όπου και να ήρθε τελικά ο Τρίτωνας, είναι το μεγαλύτερο από τα 13 φεγγάρια του Ποσειδώνα και, όπως η Σελήνη, πάντα η μια όψη του δορυφόρου βλέπει τον πλανήτη. Πάντως ο Τρίτωνας είναι δραστήριος, αν και κρύος. Συγκεκριμένα είναι ένας από τους λίγους γεωλογικά ενεργούς δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος, ενώ το Voyager 2 κατά την διάρκεια της πτήσης του το 1989, κατέγραψε τις επιφανειακές θερμοκρασίες του Τρίτωνα η οποία κατά μέσο όρο είναι -235C. Ο κυριολεκτικά παγωμένος Τρίτωνας είναι αρκετά λαμπερός, μάλιστα λόγο του πάγου αντανακλά το 70% του ηλιακού φωτός. 

 

Λάρισα... Λάρισα σε είδα και λαχτάρισα
Ίσως ο λόγος που ο τίτλος του άρθου αναφέρεται στην Λάρισα, είναι γιατί μάλλον οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι ένα από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα, έχει πάρει αυτή την ονομασία.  
 

Ασαφής ασπρόμαυρη εικόνα δείχνει δύο πλευρές της Λάρισας.

Δύο όψεις του ακανόνιστου σχήματος της Λάρισας, όπως την φωτογράφισε το Voyager 2 // NASA

Η Λάρισα είναι ένα από τα μικρότερα φεγγάρια του Ποσειδώνα και βρίσκεται κοντά στο αχνό σύστημα δακτυλίων του πλανήτη. Όπως η Δέσποινα και η Γαλάτεια έχει ακανόνιστο σχήμα και έντονους κρατήρες. Η τροχιά της είναι κυρίως κυκλική και ίσως τελικά να επηρεάζει την ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα. Βέβαια οι παλιρροιακές δυνάμεις του αερίου που περιβάλλει τον Ποσειδώνα μπορεί να σπάσει την Λάρισα και να την μετατρέψει σε δακτύλιο. Η Λάρισα ολοκληρώνει "τρέχοντας" μια τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα περίπου σε 13 ώρες και 20 λεπτά. 

 

Και με τα διαμάντια... τι γίνεται;
Όπως αναφέραμε και πριν ο Ποσειδώνας έχει 9 φορές πιο ισχυρούς ανέμους από την Γη. Βέβαια τα μετεωρολογικά φαινόμενα στον πλανήτη μας τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια, που είναι όμως 1.000 μεγαλύτερη από αυτή που φτάνει στον μακρινό Ποσειδώνα. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι υπάρχει μια εσωτερική μηχανή παραγωγής ενέργειας, όπως συμβαίνει στον Δία και στον Κρόνο. Η εσωτερική αυτή "γεννήτρια" τροφοδοτείται από την καύση κρυσταλλικού άνθρακα, που προέρχεται από τη διάσπαση του μεθανίου που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή ο Ποσειδώνας καίει διαμάντια

Υποψιάζομαι ότι όλη αυτή η ιστορία με τα διαμάντια θα είναι πολύ δελεαστική... και με αφορμή το άρθρο "Η NASA δέχεται αιτήσεις για την εξόρυξη της Σελήνης!" προσωπικά νιώθω μια μικρή ικανοποίηση αφού για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη μια επίσκεψη στον Ποσειδώνα είναι αδύνατον να συμβεί, πόσο μάλλον μια εξόρυξη...

Με του συμπαντικούς μου χαιρετισμούς,
Αλεξάνδρα Μαξούρα