Οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν στις διαστημικές εκτοξεύσεις της Κίνας

Η εντυπωσιακή εικόνα ενός πυραύλου που εκτοξεύεται στο Διάστημα είναι μάλλον τρομακτική για τους κατοίκους δύο επαρχιών της νοτιοδυτικής Κίνας, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα εξαρτήματα που απορρίπτουν οι πύραυλοι κατά την άνοδό τους.

Στο τελευταίο περιστατικό, περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την εκτόξευση του πρώτου κινεζικού ρομπότ που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση της αποστολής Chang'e-3 τη Δευτέρα από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Σιτσάνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, μεγάλα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν σε δύο σπίτια.

Όπως αναφέρουν τα κινεζικά μέσα, ο αγρότης Γιάνγκ Ουεϊχάν και η σύζυγός του ξύπνησαν από το θόρυβο ενός μεταλλικού εξαρτήματος που τρυπούσε τη στέγη. Ένας άλλος χωρικός, ο Γιουάν Σιφά, ανέφερε ότι το σπίτι του χτυπήθηκε από αντικείμενο μήκους ενάμισι μέτρου.

Οι υπεύθυνοι του κέντρου εκτοξεύσεων τους αποζημίωσαν με 10.800 γουάν (1.772 δολάρια) και 5.200 γουάν (854 δολάρια αντίστοιχα).

Όπως αναφέρει το Reuters, τα χωριά των θυμάτων βρίσκονται στην επαρχία Χουνάν που δέχεται συντρίμμια από τις εκτοξεύσεις. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή 30 φορές από το 1990.

Εκτός από τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτήρια, έχουν αναφερθεί και δύο περιστατικά θανάτου από ηλεκτροπληξία λόγω καλωδίων υψηλής τάσης που κόπηκαν από συντρίμμια.

Πηγή