Διαστημικό εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας θέλει να φτιάξει η Κίνα

Το όραμα του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ για την δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Διάστημα θέλει να κάνει πραγματικότητα η Κίνα.

Ο ασιατικός γίγαντας σχεδιάζει να στείλει έξω από τη Γη ένα στόλο ηλιακών πάνελ συνολικής έκτασης 1,6 χλμ. Στόχος είναι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε αυτό το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο και η μετάδοση της στη Γη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου οι ηλιακοί συλλέκτες θα σταλούν μέχρι το 2035 έξω από τη Γη σε γεωστατική τροχιά σε ύψος περίπου 35 χιλιάδων χλμ. Θα παράγουν ηλιακή ενέργεια την οποία θα μετατρέπουν σε δέσμες λέιζερ ή σε δέσμες μικροκυμάτων τις οποίες θα εκπέμπουν στην συνέχεια σε μια επίγεια εγκατάσταση που με την σειρά της θα διοχετεύει την ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε πρώτη φάση το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει μόλις ένα megawatt αλλά μέχρι το 2050 θα παράγει ένα gigawatt ποσότητα ενέργειας παρόμοια με αυτή που παράγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας. Το διαστημικό ηλιακό πάρκο θα συμβάλει στο να καταφέρει η Κίνα να πιάσει τον στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2060.