Οι φοβίες ίσως είναι αναμνήσεις που έχουν περάσει στα γονίδια από τους προγόνους μας

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι αναμνήσεις μπορούν να περάσουν σε επόμενες γενιές μέσα από γενετικούς ‘’διακόπτες’’ που επιτρέπουν στους απογόνους να κληρονομήσουν τις εμπειρίες των προγόνων τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Emory, στην Ατλάντα, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια μπορούν να κληροδοτήσουν πληροφορίες από τραυματικές ή στρεσογόνες εμπειρίες στις επόμενες γενιές. Στην συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια να φοβούνται τη μυρωδιά των ανθών της κερασιάς με τη χρήση ηλεκτροσόκ πριν τους επιτραπεί να αναπαραχθούν, δείχνοντας ότι είναι δυνατόν κάποιες πληροφορίες να κληρονομηθούν βιολογικά μέσω χημικών μεταβολών που συμβαίνουν στο DNA.

Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν από φαινομενικά παράλογες φοβίες οι οποίες ενδέχεται τελικά να βασίζονται στις εμπειρίες που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.
Για παράδειγμα, ο φόβος για τις αράχνες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας κληρονομικός μηχανισμός άμυνας που κληροδοτήθηκε σε μια οικογένεια γονιδίων μετά από μια τρομακτική εμπειρία ενός προγόνου με ένα αραχνοειδές έντομο.

Ο Δρ Brian Dias, από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε το πώς οι εμπειρίες ενός γονέα, ακόμη και πριν από τη σύλληψη των απογόνων, επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των επόμενων γενεών.

Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να συμβάλλει στην αιτιολόγηση της διαγενετικής μετάδοσης του κινδύνου ανάπτυξης νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως οι φοβίες, το άγχος και το μετατραυματικό στρες».

Πηγή