Αγάπη μου σε χωρίζω, έχεις το γονίδιο της απιστίας!

Οι  αρχαίοι τις αποκαλούσαν "Μοίρες" μέχρι και σήμερα επικρατεί η φράση "αυτή είναι η μοίρα μου", από τους μεγαλύτερους θα ακούσετε να λένε "ότι είναι γραμμένο στον καθένα..." και θα υπάρχουν ακόμη ένα σωρό παρόμοιες εκφράσεις που αυτή την στιγμή μου διαφεύγουν.

Τελικά έπρεπε να περάσουν τόσες χιλιάδες χρόνια για να ανακαλύψουμε ότι όλες αυτές οι λαϊκές ρήσεις είναι 100% αληθινές !

Το σίγουρο είναι ότι, εάν είστε ένας άπιστος σύντροφος θα έχετε πλέον επιστημονικές αποδείξεις για την αθωότητά σας. Μια καλή απάντηση θα μπορούσε να είναι "Αγάπη μου δεν φταίω εγώ, φταίει το χρωμόσωμα 12 και το γονίδιο AVPRIA Vapopressin receptor".

Βέβαια εάν τo ταίρι σας, που σας έπιασε στα "πράσα" έχει ενισχυμένο το γονίδιο MAOA Monoamine oxidase A του χρωμοσώματος Χ, τότε την πατήσατε!

Όπως σίγουρα καταλάβατε, δεν χρειάζεται πλέον να διαβάζουμε τα άστρα, τους ωροσκόπους και τα χαρτιά, ούτε καν να ψάχνετε για "καφετζούδες" και μέντιουμ... πλέον έχουμε περάσει στην εποχή των γονιδίων. Και τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την επιστήμη, πόσο μάλλον όταν η χαρτογράφηση γονιδίων έχει περάσει προ πολλού την σφαίρα της θεωρίας και έχει γίνει πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που πέρα από την αστεία και ανάλαφρη εισαγωγή του άρθρου, από τι μία πλευρά  έχει εξαιρετικά επιστημονικά θεμέλια και από την άλλη κρύβει φοβερούς κινδύνους για την κοινωνία! 

Τελικά σωστά το έλεγε η γιαγιά μου... "ότι είναι γραμμένο στον καθένα"
Το πρόγραμμα Human Genome Project είχε στόχο την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και όταν ολοκληρώθηκε οι επιστήμονες μπορούσαν πλέον να μας πουν ότι, κάθε πτυχή της ζωής μας ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μας. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Φυσικά, πολύ γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι στον τομέα της Ιατρικής όχι απλά θα ζήσουμε,  "θαύματα", αλλά τα ζούμε ήδη όπως για παράδειγμα με τις εξετάσεις DNA όπου οι άνθρωποι έχουν πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να προφυλάξουν τον εαυτό τους.  Όμως τι γίνεται όταν οι επιστήμονες αρχίζουν να αναζητούν τα γονίδια που ευθύνονται για την συμπεριφορά μας, αλλά και για τα ταλέντα μας;

Σε έχω βάλει στο μικροσκόπιο...  
Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει κάποιος άνθρωπος να ασχολείται μαζί μας & με την προσωπικότητά μας περισσότερο από ότι μπορούμε να ανεχτούμε και σίγουρα όλοι μας έχουμε πει εκφράσεις όπως "με έχεις βάλει στο μικροσκόπιο" ή "στο στόχαστρο". 
Τώρα, λοιπόν, σταματήστε να εκνευρίζεστε με όλους του ερασιτέχνες ψυχολόγους διότι ακόμη και οι επαγγελματίες θα "παραμεριστούν". Η επιστήμη της γενετικής της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήρθε για να μας βάλει κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο. Εδώ τα πράγματα, τουλάχιστον για μένα, αρχίζουν και γίνονται "περίεργα".

Ξαφνικά, μας λένε ότι δεν έχει σημασία η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, τα ερεθίσματα, η μόρφωση, οι γονείς, οι φίλοι... αυτό που μας λένε είναι ότι  "το παιδί σου θα είναι καλός μαθητής ή  θα επιτύχει την καριέρα που ονειρεύεται εάν φυσικά έχει το γονίδιο". 

Δεν θέλω να σκέφτομαι τις επιπτώσεις και την εξέλιξη μιας τέτοιας κατάστασης. Φανταστείτε μωρά να ζουν εξαρχής ως πολίτες δεύτερης διαλογής διότι  έχουν το γονίδιο της βίαιης συμπεριφοράς ή να μην έχουν το γονίδιο του υψηλού IQ. 

Σκεφτείτε να "φυλακίζουν" ανθρώπους επειδή έχουν το γονίδιο της προδιάθεσης να διαπράξουν έγκλημα  και ας μην διέπραξαν ποτέ κάποιο έγκλημα. Ή να κλείνουν σε ιδρύματα ανθρώπους με το γονίδιο της προδιάθεσης εθισμού σε κάθε μορφή ναρκωτικών, ακόμη και αν ποτέ δεν κάπνισαν!  

Αυτά μπορεί να σας φαίνονται επιστημονική φαντασία, όμως δυστυχώς δεν είναι έτσι. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν υποχρεωθεί με νόμο να απαγορεύουν από εταιρείες να ζητούν από τους πολίτες τέτοια "γονιδιακά" πιστοποιητικά. 
Και όπως μάλλον υποψιάζεστε,  επί των πλείστων τέτοιες εταιρείες είναι και οι ασφαλιστικές. Φαντάζεστε το όφελος που θα είχαν; π.χ. να μην ασφαλίζουν ανθρώπους επειδή έχουν προδιάθεση σε σοβαρές παθήσεις

Και φυσικά αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και παραπέρα. Λόγου χάρη να μην σας δοθεί ποτέ η ευκαιρία να αναδείξετε τα ταλέντα σας ή τις ικανότητές σας σε μια υψηλή θέση, επειδή δεν έχετε το γονίδιο του ηγέτη ή έχετε το γονίδιο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Σε μια τέτοια ξέφρενη κατάσταση, το κοινωνικό αντίκτυπο θα ήταν ολέθριο.  Ο ρατσισμός θα έπαιρνε άλλη διάσταση και τα κοινωνικά χάσματα θα ήταν τεράστια...άνθρωποι θα ζούσαν εξαρχής στο περιθώριο ή εγκληματίες θα γλίτωναν τις συνέπειες επειδή δεν φταίνε αυτοί, απλά δεν είχαν επιλογή... ήταν στο γονίδιο...

 
Να μερικά γονίδια με "χαρακτήρα" 

Χρωμόσωμα

Γονίδιο

Επιρροή

5

HTRIA Serotonin receptor IA

Κατάθλιψη, αγοραφοβία, τάσεις αυτοκτονίας

7

FOXP2 Forkhead box P2

Ανάπτυξη γλώσσας και ομιλίας

11

DRD2 Dopamine receptor D2

Ροπή στη χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας

11

DRD4 Dopamine receptor D4

Εξωστρέφεια, πρωτοτυπία, εξερεύνηση

11

BDNF Brain-derived neurotrophic factor

Νευρικότητα, άγχος, κυκλοθυμία

12

AVPRIA Vapopressin receptor

Απιστία και διατήρηση ερωτικού δεσμού

17

SLC6A4 (5HTT) Serotonin neurotransimitter transporter

Νευρωτισμός, ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση

Χ

MAOA Monoamine oxidase A

Βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά

Χ

HTR2C Serotonin receptor 2C

Ηπιότητα, συμπόνια και φιλικότητα

Σε διάφορα

CREB (από ομάδα 17 γονιδίων)

Μαθησιακές ικανότητες και μνημονικό

Εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον πίνακα, θα δείτε ότι σχεδόν σε κάθε χρωμόσωμα κρύβεται το "καλό" και το "κακό". Αν και αυτό είναι μια δική μου παρατήρηση, δεν είναι επιστημονική απόδειξη, μου φαίνεται πολύ λογικό να συμβαίνει, διότι εάν δώσουμε ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο,  είναι σαν να μας λένε τα χρωμοσώματα "κοίτα, έχεις πάντα το δικαίωμα της επιλογής". 

Τι και εάν...
Ό,τι και να είναι γραμμένο στα γονίδια μας, σίγουρα δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όμως τι και εάν έχω το γονίδιο της μπαλαρίνας, αφού ούτε έξω από σχολή μπαλέτου δεν έχω περάσει. Ή ποια η σημασία του να έχω το γονίδιο του εθισμού στο αλκοόλ, αφού δεν πίνω!
Υπάρχουν ακόμη συστατικά στον άνθρωπο που είναι παντελώς άγνωστα στους επιστήμονες, τους ψυχολόγους, στους φιλοσόφους... όπως η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και η ψυχή!
Επιτρέψτε μου να πιστεύω, τουλάχιστον για τον εαυτό μου, ότι και τα δύο μαζί είναι πολύ πιο δυνατά από οποιαδήποτε χαρτογράφηση των γονιδίων μου.  

 

Με τους συμπαντικούς μου χαιρετισμούς,  
Αλεξάνδρα Μαξούρα (δεν φταίω εγώ το γονίδιο με το κρύο χιούμορ φταίει...)