Γωνία… 106 μοιρών πρέπει να σχηματίζει η τέλεια γυναικεία μύτη

Με… μοιρογνωμόνιο πρέπει να μετρήσουμε μια γυναικεία μύτη, εφόσον θέλουμε να διαπιστώσουμε αν είναι τέλεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών πλαστικών χειρουργών.

Ιδανική μύτη θεωρείται εκείνη που σχηματίζει στην άκρη της γωνία ακριβώς 106 μοιρών σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, με τους χειρουργούς να επικαλούνται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα, για να αναδεικνύει τη θηλυκότητά της, πρέπει να είναι ελαφρώς… ψηλομύτα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ομάρ Αχμέντ, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Facial Plastic Surgery», επεσήμαναν ότι η ετυμηγορία περί των 106 μοιρών ισχύει για τις λευκές γυναίκες, στις οποίες επικεντρώθηκε η έρευνα, και μπορεί να μην ισχύει για γυναίκες άλλων φυλών και εθνοτήτων.

Πέρα από τη Σκάρλετ Γιόχανσον, χαρακτηριστικές περιπτώσεις λευκών γυναικών με μύτη 106 μοιρών είναι η ηθοποιός Κέιτι Μπεκινσέιλ, καθώς επίσης η Κέιτ Μίντλετον, δούκισσα του Κέμπριτζ, σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ της Βρετανίας.

Η γωνία μετριέται αν κανείς ενώσει με μια γραμμή τα χείλη, την άκρη της μύτης και το μέτωπο, σχηματίζοντας έτσι ένα ιδεατό τρίγωνο.

Οι γυναικείες μύτες που γέρνουν προς τα κάτω, δηλαδή έχουν στην άκρη τους μια γωνία μικρότερη των 90 μοιρών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνονται πιο μακριές, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα, και λιγότερο θηλυκές.

Όταν μια μύτη σχηματίζει γωνία μεγαλύτερη των 90 μοιρών, τονίζεται η θηλυκότητά της, αλλά όχι πάνω από τις 106 μοίρες, που είναι το ιδανικό άνοιγμα.

Προηγούμενες έρευνες πάνω στη ρινοπλαστική είχαν αποτύχει να καταλήξουν σε μια ομοφωνία για την ιδανική γωνία της μύτης, αν και είχαν θεωρήσει ως ιδανικό ένα εύρος 104 έως 108 μοιρών.

Η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους πλαστικούς χειρουργούς να προσεγγίσουν την αισθητική τελειότητα στη γυναικεία μύτη και σίγουρα θα αυξήσει τα αιτήματα των πελατών τους, που θα ζητούν επιτακτικά μία νέα μύτη 106 μοιρών.

Οι ερευνητές, αυτήν τη φορά, έδειξαν σε μια ομάδα 106 ανθρώπων και των δύο φύλων φωτογραφίες, ψηφιακά αλλαγμένες στον υπολογιστή, αρκετών γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών, των οποίων η μύτη είχε ποικίλες γωνίες.

Η πλειονότητα των «κριτών» αποφάσισε ότι οι 106 μοίρες είναι η πιο ωραία γωνία για μια γυναικεία μύτη.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε με μια παρόμοια δεύτερη διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ σχεδόν 4.000 ατόμων.

Στους άνδρες, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ιδανική θεωρείται μια μύτη 90 μοιρών, που σχηματίζει δηλαδή ορθή γωνία στην άκρη της, καθώς κάνει το ανδρικό πρόσωπο να φαίνεται πιο αρρενωπό.