Ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει τον διαστημικό ανελκυστήρα

Η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Obayashi συνέλαβε μία μάλλον πρωτότυπη ιδέα για την αποστολή ανθρώπων στο διάστημα: τον διαστημικό ανελκυστήρα.

Μάλιστα στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία του πρώτου λειτουργικού διαστημικού ανελκυστήρα έως το 2050. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αυστραλιανού δικτύου ABC (Australian Broadcasting Corporation), η Obayashi υπολογίζει ότι το μήκος θα φτάσει τα 96.000 χιλιόμετρα και θα είναι σε θέση να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στο διάστημα.

Βασικό επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι ο διαστημικός ανελκυστήρας θα είναι σημαντικά φθηνότερος στη χρήση του, σε σχέση με την «παραδοσιακή» εκτόξευση πυραύλων που μεταφέρουν διαστημικά οχήματα.

Συνολικά, το ταξίδι προς το διάστημα μέσω του διαστημικού ανελκυστήρα θα διαρκεί επτά ημέρες, με τον προορισμό να είναι ένας διαστημικός σταθμός, ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε συνδυασμό με τον ανελκυστήρα.

Η Obayashi θεωρεί ότι το εγχείρημά της δεν θα είναι απλό, ειδικά λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του διαστημικού ανελκυστήρα. Ειδικότερα, τα στελέχη της εταιρείας πιστεύουν ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία άνθρακα θα τους βοηθούσε να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της Obayashi, Yoji Ishikawa, «η αντοχή στον εφελκυσμό είναι σχεδόν 100 φορές ισχυρότερη απ’ ότι σε ατσάλινα καλώδια, οπότε είναι πιθανό να τα καταφέρουμε». Αξίζει να σημειώσουμε ότι εφελκυσμός είναι η εντατική κατάσταση κατά την οποία σε ένα σώμα ασκούνται δυνάμεις αντίθετης φοράς που τείνουν να το επιμηκύνουν.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε καλώδια του μήκους που απαιτείται, μπορούμε να κατασκευάσουμε νανοσωλήνες μήκους μόλις τριών εκατοστών αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο… πιστεύουμε ότι έως το 2030 θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Ishikawa στις δηλώσεις του στο ABC.

Σύμφωνα με την Obayashi υπάρχει συνεργασία με αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ιαπωνία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που συναντούν στις έρευνές τους. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Kanagawa εργάζεται ήδη στην ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων και κλιμάκων.

Ο καθηγητής Tadashi Egami δήλωσε στο ABC ότι η πίεση που θα ασκείται στον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί θα ποικίλλει, ανάλογα με το ύψος και τη βαρύτητα. «Μελετούμε τους μηχανισμούς που χρειαζόμαστε ώστε να ανταπεξέλθουμε στα διαφορετικά ύψη, καθώς επίσης και στα καλύτερα συστήματα πέδησης» σημείωσε ο καθηγητής Egami.

Τέλος, η εταιρεία θεωρεί ότι το πρόγραμμα, όσο φιλόδοξο και αν είναι, θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν αποτελέσει μέρος διεθνούς συνεργασίας.

Πηγή