Ρωσία: Πλωτή μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον Αρκτικό Ωκεανό

Η Ρωσία ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός πλωτού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα. Η μονάδα ισχύος 70 μεγαβάτ με ονομασία Ακαντέμικ Λομονοσόφ θα ταξιδέψει βόρεια γύρω από τη Νορβηγία ως την αρκτική πόλη Πεβέκ, και θα παράσχει τελικά ενέργεια για περίπου 100.000 ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τον ειδικό πυρηνικής ενέργειας της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Γιαν Χάβερκαμπ, να αναφέρεται στη μονάδα ως «πυρηνικό Τιτανικό».

«Πυρηνικοί αντιδραστήρες που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό αποτελούν μια συγκλονιστικά προφανή απειλή για το εύθραυστο περιβάλλον που βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση από την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η δήλωση του Χάβερκαμπ.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom κατασκεύασε τον πλωτό σταθμό, μετά από εργασίες ετών. Η μονάδα αποτελείται από δύο αντιδραστήρες και ρυμουλκείται από δύο σκάφη. Ο Ακαντέμικ Λομονοσόφ θα αντικαταστήσει τον πυρηνικό σταθμό Μπιλιμπίνο, που κατασκευάστηκε το 1974, και τον σταθμό θερμικής ενέργειας Τσαουνσκάγια, ηλικίας 70 ετών. Ο Μπιλιμπίνο ήταν κάποτε ο βορειότερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο και ο νέος σταθμός θα διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο όταν ξεκινήσει λειτουργία.

Στο Πεβέκ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή υποδομών στην ακτή. Η αποβάθρα, οι υδραυλικές κατασκευές και άλλα κτίρια σημαντικά για την πρόσδεση θα είναι έτοιμα όταν καταφτάσει ο Ακαντέμικ Λομονοσόφ. Η μονάδα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε απομακρυσμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παράκτιες πόλεις και υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Rosatom, οι πυρηνικές διεργασίες στο πλωτό σταθμό «πληρούν όλες τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και δεν αποτελούν απειλή για το περιβάλλον». Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ομάδες δεν είναι ικανοποιημένες και επισημαίνουν ότι πλωτή μονάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τσουνάμι και κυκλώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν έναν πλωτό πυρηνικό σταθμό μεταξύ 1968 και 1975 στον Παναμά, που τροφοδοτούσε κοντινές κοινότητες και το στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.