Οι Ρώσοι «απαντούν» στη Google με το Σπούτνικ

Μια νέα μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης με την ονομασία «Σπούτνικ» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαινιάσει στις αρχές του 2014 η ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom. Η νέα μηχανή αναζήτησης θα πάρει το όνομά της από τον πρώτο επανδρωμένο δορυφόρο που εκτοξεύθηκε ποτέ στο διάστημα το μακρινό 1957. Σήμερα, στη χώρα κυριαρχεί η μηχανή αναζήτησης Yandex, η οποία κατέχει μερίδιο της τάξης του 62% της αγοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, η κίνηση της Rostelecom στοχεύει στην αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου στο χώρο του διαδικτύου. Ήδη, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια «μαύρη λίστα» με ιστοσελίδες στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η μηχανή αναζήτησης θα αποτελέσει την αρχική σελίδα περιήγησης στο διαδίκτυο στους κρατικούς οργανισμούς της χώρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας, το πρόγραμμα για το σχεδιασμό και τη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης έχει κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι η μηχανή θα είναι έτοιμη για χρήση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Vedomosti, έχουν καταχωρηθεί στη μηχανή αναζήτησης πληροφορίες από περίπου τις μισές ενεργές διαδικτυακά ρωσικές ιστοσελίδες. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά της Ευρώπης από πλευράς πληθυσμού.