Νέο εμφύτευμα αντιμετωπίζει τις κρίσεις επιληψίας

Μια νέα ιατρική συσκευή για τη θεραπεία της επιληψίας λειτουργεί όπως ένας καρδιακός απινιδωτής για την ανίχνευση και την καταστολή των επιληπτικών κρίσεων εν τη γενέσει τους.
Κλινικές δοκιμές της συσκευής που ονομάζεται RNS (Responsive Neurostimulator System), δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των μηνιαίων κρίσεων κατά σχεδόν 38 τοις εκατό. Η συσκευή έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ στις 14 Νοεμβρίου.

"Αυτό είναι το πρώτο εγκεκριμένο εμφύτευμα για την επιληψία που ανταποκρίνεται άμεσα στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Για τους ασθενείς που αδυνατούν να ελέγξουν τις κρίσεις τους με φάρμακα ή δεν είναι επιλέξιμες για χειρουργική εκτομή, η συσκευή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή." λέει ο Michel Berg , αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center .

Η επιληψία, είναι μια ομάδα από διαφορετικές διαταραχές που έχουν ως κοινό σημείο τους επαναλαμβανόμενους παροξυσμούς με αιφνίδια, υπέρμετρη και ανώμαλη εκφόρτιση των εγκεφαλικών νευρώνων. Οι επιληπτικοί παροξυσμοί μπορεί να προκαλούν σπασμούς (εάν συμμετέχει ο κινητικός φλοιός) ή και οπτικές, ακουστικές ή οσφρητικές ψευδαισθήσεις (εάν συμμετέχει ο βρεγματικός ή ο ινιακός φλοιός). Ενώ τα περισσότερα πάσχοντα άτομα είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους με ένα ή και περισσότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα, για έναν σημαντικό αριθμό αυτά τα φάρμακα είτε δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν ως συνέπεια τρομερές παρενέργειες. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, η οποία αφαιρεί το τμήμα του εγκεφάλου από το οποίο ξεκινούν οι κρίσεις.

Ωστόσο, όταν οι κρίσεις προέρχονται από πολλά διαφορετικά σημεία ή βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία, όπως ο έλεγχος του λόγου ή της κίνησης, η χειρουργική εκτομή δεν είναι δυνατή. Για τους ασθενείς που έχουν ξεμείνει από παραδοσιακές ιατρικές επιλογές, η συσκευή μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο των σπασμών.

Η εμφυτεύσιμη συσκευή έχει σχεδιαστεί για να καταστέλλει τους παροξυσμούς πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η συσκευή λειτουργεί με έναν τρόπο παρόμοιο με τους εμφυτεύσιμους καρδιακούς απινιδωτές, οι οποίοι ανιχνεύουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και στη συνέχεια προκαλούν ηλεκτρική διέγερση για τη διόρθωσή τους.

Το RNS εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το τριχωτό της κεφαλής και συνδέεται με ένα ή δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται είτε στην επιφάνεια του εγκεφάλου ή οδηγούνται εντός του εγκεφάλου στην περιοχή από την οποία προέρχονται οι κρίσεις. Παρακολουθεί συνεχώς τα κύματα του εγκεφάλου του ασθενούς και όταν ανιχνεύεται επιληπτική δραστηριότητα, η συσκευή παρέχει άμεσα μια ήπια, σύντομη ηλεκτρική διέγερση που καταστέλλει τις κρίσεις.

Πηγή