Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Stanford έκανε πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη. Μετά από χρόνιες προσπάθειες να δημιουργήσουν μια νέα γενιά μπαταριών που να χρησιμοποιεί ως βάση το πυρίτιο, βρήκαν το μυστικό σε ένα απίθανο μέρος: το ρόδι!
Το πρόβλημα με τη χρήση πυριτίου στους συσσωρευτές είναι ότι από τη μία, το εύθραυστο υλικό διογκώνεται και θρυμματίζεται κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ενώ από την άλλη αντιδρά με τους ηλεκτρολύτες και καταστρέφει τα κυκλώματα. Παρ’ όλα αυτά, το πυρίτιο μπορεί να αποθηκεύσει έως και δέκα φορές περισσότερο φορτίο σε σχέση με τις διαδεδομένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Για να αποφευχθεί η ραγδαία φθορά του συγκεκριμένου υλικού, οι επιστήμονες του Stanford άντλησαν έμπνευση από τον τρόπο με τον οποίο οι κόκκοι του ροδιού είναι παραταγμένοι σε συστάδες. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν νανοσύρματα πυριτίου τα οποία είναι πολύ μικρά για να σπάσουν, και τα ενθυλάκωσαν σε κελύφη άνθρακα τα οποία επιτρέπουν τη διαστολή (δείτε το παρακάτω διάγραμμα). Τα κελύφη αυτά, τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σαν σπόροι ροδιού έτσι ώστε να μπορούν να άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να εκθέτουν το πυρίτιο.
«Αν και κάποια προβλήματα παραμένουν, ωστόσο αυτό το σχέδιο μας φέρνει πιο κοντά στη χρήση του πυριτίου για την παραγωγή μικρότερων, ελαφρύτερων και πιο ισχυρών μπαταριών για προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο καθηγητής του Stanford, Yi Cui. «Τα πειράματα έδειξαν ότι η – εμπνευσμένη από το ρόδι - μπαταρία λειτουργεί στο 97% της χωρητικότητας, ακόμη και μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης.»
Φυσικά, θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι αυτή η νέα τεχνολογία να υιοθετηθεί σε εμπορικά προϊόντα. Μπορείτε όμως να φανταστείτε την μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου να διαρκεί δέκα φορές περισσότερο;