Καυστήρας βιομάζας: Οικονομία στη θέρμανση καίγοντας...κουκούτσια!

Μια μορφή εναλλακτικής θέρμανσης είναι ο καυστήρας βιομάζας. Παρουσιάζει πολύ μικρές διαφορές με το λέβητα πέλλετ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι ο λέβητας πέλλετ καίει μόνο πέλλετ, ενώ ο καυστήρας βιομάζας καίει κουκούτσια, θρυμματισμένο ξύλο, τσόφλια ή ακόμα και πέλλετ. Η ονομασία βιομάζα επικράτησε για τα στερεά υλικά που είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις από το πέλλετ. Το κάθε καύσιμο για να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο καυστήρα χρειάζεται διαφορετική ρύθμιση του λέβητα.

Οι οικονομικότεροι λέβητες για παράδειγμα έχουν χειροκίνητη ρύθμιση ανάλογα με το τι υλικό θέλουμε να καταναλώσουμε, ενώ οι ακριβότεροι έχουν ηλεκτρονικό πάνελ, μέσω του οποίου η επιλογή υλικού είναι απλούστερη. Σημειωτέον ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση ανάμειξη υλικών γιατί το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Πόσο κοστίζει

Η εξοικονόμηση σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει το 50% σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Ο λέβητας βιομάζας, ο οποίος δεν διαθέτει σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας καυσίμου μπορεί να κοστίζει από 2.000 ευρώ – τουρκικής προελεύσης -, ενώ ο καυστήρας αυτόματης τροφοδοσίας – αυστριακής προέλευσης – μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία του είναι απλή. Συνδέεται με τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και η απόδοσή του εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση και την ποιότητα του υλικού το οποίο καίμε. Διαφορετική απόδοση παρουσιάζει το τσόφλι καρυδιού, άλλη το τσόφλι αμυγδάλου, άλλη το κουκούτσι.

Οι βασικές κατηγορίες ενός καυστήρα βιομάζας

Σε ό,τι αφορά στους τύπους καυστήρων βιομάζας υπάρχουν δύο βασικοί. Η μία κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που λειτουργούν με αυτόματη ένωση, ενώ η άλλη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που λειτουργούν χωρίς αυτόματη ένωση. Η πρώτη κατηγορία λειτουργεί με θερμοστάτη, ενώ η δεύτερη χρειάζεται έναρξη της λειτουργίας χειροκίνητα από το λεβητοστάσιο.

Χρόνος καθαρισμού - Διαδικασία συντήρησης

Ο χρόνος καθαρισμού από καυστήρα σε καυστήρα διαφέρει. Σε κάποιους γίνεται χειροκίνητα με βούρτσα από τον ιδιοκτήτη, σε άλλους ημιαυτόματα με τη χρήση μοχλού - απομακρύνει τα απόβλητα από το εσωτερικό - και σε άλλους εντελώς αυτόματα. Στην περίπτωση του χειροκίνητου καυστήρα ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε τρεις ημέρες.

Οι καυστήρες με οριζόντιους φλογαυλούς – σωλήνες εκπομπής θερμότητας – χρειάζονται καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ εκείνοι με κάθετους φλογαυλούς καθαρίζονται περίπου μία φορά το μήνα.

Χρόνος – Διαδικασία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου καυστήρα χρειάζεται 2 με 3 ημέρες, ενώ μπορεί να γίνει και μετατροπή του παλαιού καυστήρα πετρελαίου, κάτι που συνήθως δεν προτείνεται γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές καύσης για καύσιμο βιομάζας και συνήθως δεν είναι το ίδιο αποδοτικός με έναν καινούργιο.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά

Το' ό, τι πληρώνεις παίρνεις' ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι αγοραστές να αναζητήσουν την εταιρεία προέλευσης μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της και να απαιτήσουν να μάθουν τα ακριβή χαρακτηριστικά του προϊόντος που τους ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι έμποροι, συνήθως αποφεύγουν να διευκρινίσουν τη συχνότητα καθαρισμού ενός τέτοιου καυστήρα και αντί για μία φορά την εβδομάδα, ενημερώνουν τους πελάτες ότι γίνεται μία φορά το μήνα.

Πώς επιδοτείται η αγορά του

Και αυτή η μορφή εναλλακτικής ενέργειας επιδοτείται από το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ποσοστό από 30% έως και 70%, ενώ το υπόλοιπο του ποσού επιδοτείται υπό μορφή τραπεζικού δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο. Αυτό που παραδέχονται όλοι όσοι ασχολούνται με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης είναι τη δυστοκία που συνήθως υπάρχει έως την έγκριση και εκταμίευση του ποσού της επιδότησης. Όπως και να έχει όμως, σε μία περίοδο όπου ακόμα και το παραμικρό ευρώ που βγαίνει από την τσέπη μας έχει σημασία, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μία πηγή θέρμανσης διαφορετική από τις πατροπαράδοτες, ακόμα και αν χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο για την επιχορήγηση της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας.

Γιώργος Λαμπίρης
- See more at: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=7524&lang=el#sthash.vJ5lR2YN.dpuf

Πηγή