ΗΡ Metal Jet: Τεχνολογία 3D εκτύπωσης μετάλλων για μαζική παραγωγή

Την τεχνολογία HP Metal Jet παρουσίασε τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, η HP Inc: Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την πιο προηγμένη τεχνολογία 3D εκτύπωσης για μαζική παραγωγή μεταλλικών τμημάτων/ εξαρτημάτων στον κόσμο, που επιτρέπει 50 φορές μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σε πολύ μικρότερο κόστος, σε σχέση με άλλες μεθόδους 3D printing.

Το HP Metal Jet χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η GKN Powder Metallurgy και η Parmatech για την παραγωγή μεταλλικών εξαρτωμάτων σε εργοστάσια, ενώ στη λίστα προστίθενται και άλλες εταιρείες, όπως η Volkswagen, η Wilo, η Primo Medical Group και η OKAY Industries.

Στο ίδιο πλαίσιο, η HP παρουσίασε επίσης τη Metal Jet Production Service, που επιτρέπει σε πελάτες ανά τον κόσμο να αναπαράγουν γρήγορα νέα 3D σχέδια τμημάτων, να τα παράγουν σε ικανές ποσότητες και γενικά να ενσωματώνουν την τεχνολογία HP Metal Jet στα μακροπρόθεσμα σχέδια παραγωγής τους.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας ψηφιακής βιομηχανικής επανάστασης, η οποία μεταμορφώνει την, αξίας 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευαστική βιομηχανία» είπε ο Ντιόν Γουίσλερ, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της HP Inc. «Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες- οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας και της ιατρικής και μόνο παράγουν δισεκατομμύρια μεταλλικά τμήμα κάθε χρόνο. Η νέα πλατφόρμα Metal Jet 3D εκτύπωσης ξεκλειδώνει την ταχύτητα, την ποιότητα και την οικονομία που χρειάζονται για να μπορέσουν οι πελάτες μας να επανεξετάσουν πλήρως το πώς σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και παραδίδουν νέες λύσεις στην ψηφιακή εποχή».

Το HP Metal Jet είναι μια επιπέδου voxel τεχνολογία ψεκασμού, και ήδη η ΗΡ συνεργάζεται με τη GKN Powder Metallurgy για τη χρήση της σε εργοστάσιά της για την παραγωγή λειτουργικών μεταλλικών εξαρτημάτων για βιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Wilo. «Είμαστε στο σημείο καμπής μιας συναρπαστικής νέας εποχής από την οποία δεν θα υπάρχει επιστροφή: Το μέλλον της μαζικής παραγωγής με 3D εκτύπωση. Η νέα Metal Jet τεχνολογία μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας εκμεταλλευόμενοι νέες ευκαιρίες που ήταν προηγουμένως απαγορευτικές από άποψης κόστους» είπε ο Πέτερ Ομπερπαρλάιτερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Επίσης, η Volkswagen ενσωματώνει την τεχνολογία στον μακροπρόθεσμο «οδικό χάρτη» σχεδιασμού και παραγωγής της. Η συνεργασία μεταξύ των τριών εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΡ, έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα ταχείας δράσης για την αξιολόγηση της κατασκευής σε μεγάλες ποσότητες customizable εξαρτημάτων, ενώ, στο πλαίσιο του σχεδίου της Volkswagen, περιλαμβάνεται και η χρήση εξαρτημάτων υψηλότερων επιδόσεων, με σημαντικές δομικές απαιτήσεις. Η εταιρεία εκτιμά πως η τεχνολογία της θα αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, καθώς η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων εξαπλώνεται.

Κατά τον Dr. Μάρτιν Γκέντε, επικεφαλής Technology Planning and Development της Volkswagen, στην αυτοκινητοβιομηχανία λαμβάνει χώρα επανάσταση. «Οι πελάτες όχι μόνο αναμένουν τώρα εξατομίκευση, αλλά ως το 2025 τα brands του Volkswagen Group θα έχουν παρουσιάσει 80 νέα ηλεκτρικά μοντέλα».

«Ένα και μόνο αυτοκίνητο αποτελείται από 6.000-8.000 διαφορετικά τμήματα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα μιας τεχνολογίας όπως το HP Metal Jet είναι πως μας επιτρέπει να παράγουμε πολλά από αυτά χωρίς να χρειάζεται πρώτα να φτιάξουμε κατασκευαστικά εργαλεία» πρόσθεσε. Επίσης, η τεχνολογία εισέρχεται και στην ιατρική βιομηχανία μέσω της συνεργασίας με την Parmatech, την OKAY Industries, το Primo Medical Group κ.α.

Τέλος, όσον αφορά στο Metal Jet Production Service, θεωρείται πως μέσα στο πρώτο μισό του 2019, οι πελάτες θα είναι σε θέση να ανεβάζουν αρχεία 3D σχεδιασμού και να λαμβάνουν βιομηχανικού τύπου εξαρτήματα σε μεγάλες ποσότητες- τα οποία θα παράγονται από τις GKN Powder Technology και Parmatech.