Δείτε αυτή την εκπληκτική ψευδαίσθηση

Αυτή η νέα ψευδαίσθηση κάνει το γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Αν και φαινομενικά η επιφάνεια του επάνω κύβου μοιάζει πολύ πιο σκούρα από του κάτω κύβου, στην πραγματικότητα και οι δύο έχουν το ίδιο χρώμα – αν εξαιρέσουμε τα άκρα. Η μεσαία περιοχή, όπου συναντώνται αυτά τα άκρα, προκαλεί αυτή την ψευδαίσθηση. Όταν καλύπτονται μπορείτε να δείτε ότι και τα δύο τμήματα έχουν το ίδιο χρώμα:

Είναι απλά μια παραλλαγή της γνωστής ψευδαίσθησης ‘Cornsweet’, η οποία εκμεταλλεύεται ένα φαινόμενο που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας που ονομάζεται ‘πλευρική αναστολή’. Η ψευδαίσθηση πήρε το όνομά της από τον πειραματικό ψυχολόγο Tom Cornsweet.

Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί το φαινόμενο, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Κύτταρα τα οποία βρίσκονται στα οπίσθια τοιχώματα των ματιών μας αντιδρούν στην ενέργεια του φωτός που διοχετεύεται σε αυτά. Στη συνέχεια στέλνουν ένα ηλεκτρικό σήμα σε ειδικά κύτταρα στον εγκέφαλο, τα οποία αντιπαραβάλλουν τα σήματα από πολλά κύτταρα των ματιών και στέλνουν στη συνέχεια τον μέσο όρο αυτών των σημάτων.

Αυτά τα κύτταρα του εγκεφάλου ερμηνεύουν τα εκατομμύρια των σημάτων που προέρχονται από τα εκατομμύρια των κυττάρων του οφθαλμού ως μια εικόνα με ένα συγκεκριμένο εύρος φωτεινότητας και χρωμάτων.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί τρόποι με τους οποίους αυτά τα κύτταρα του εγκεφάλου αλληλοεπηρεάζονται . Η πλευρική αναστολή είναι μία από αυτές τις αλληλεπιδράσεις - το πιο ενεργό κύτταρο του εγκεφάλου μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων που βρίσκονται δίπλα του, καθιστώντας τα λιγότερο ευαίσθητα.

Αυτή η διαδικασία ενισχύει το σήμα από τη μία πλευρά του ασπρόμαυρου ορίου και μειώνει το σήμα στην άλλη πλευρά, δημιουργώντας μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ τους από αυτήν που πραγματικά υπάρχει. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε πιο έντονες εικόνες με μεγαλύτερη αντίθεση, αλλά δημιουργεί παράλληλα και αυτές τις οπτικές ψευδαισθήσεις .

Η ίδια διαδικασία εντοπίζεται και σε άλλες αισθήσεις όπως η ακοή, η αφή και η όσφρηση.

Δείτε παρακάτω μερικά ακόμα παραδείγματα αντίστοιχων ψευδαισθήσεων:

Checker Shadow Illusion:

 

 

Grid Illusion:

 

Πηγή