Αριανός μετεωρίτης 4.4 δισεκατομμυρίων ετών στη Σαχάρα!

Ένας μετεωρίτης που βρέθηκε πέρυσι στην έρημο Σαχάρα, πιστεύεται πως προέρχεται από το φλοιό του Άρη, και έχει ηλικία 4.4 δισεκατομμυρίων χρόνων, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους διαστημικούς βράχους που έχουνε ποτέ ανακαλυφθεί.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 125 μετεωρίτες με προέλευση από τον Άρη, έχουν ηλικία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου χρόνων, δίνοντας πληροφορίες για το σχετικά πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν του Άρη αλλά όχι για τη πρωταρχική γεωλογική περίοδό του που πιστεύεται ότι πρέπει να είχε νερό και ζωή .

Η χρονολόγηση του διαστημικού βράχου έγινε από το γεωχημικό του πανεπιστημίου της Φλόριντα Μουνίρ Χουμαγιούν, ο οποίος μαζί με την ομάδα του χρησιμοποίησαν μια καινούργια τεχνική μέτρησης των ισότοπων ουρανίου που περιέχονται στο NWA 7533.

Στη σύνθεση του μετεωρίτη ανακαλύφθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σπάνιων στοιχείων όπως όσμιο, νικέλιο και ιρίδιο, γεγονός που σημαίνει πως προφανώς προέρχεται από περιοχές του Άρη που σφυροκοπούνταν από μετεωρίτες, οι οποίοι μετέφεραν αυτά τα στοιχεία.

Αν και η πλειοψηφία των ερευνητών εκτιμούν πως ο Άρης στο παρελθόν φιλοξενούσε νερό σε υγρή μορφή, οι επιστήμονες δεν βρήκαν ίχνη που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο στα στοιχεία του NWA 7533.

Ύστερα από τη μελέτη των συστατικών του μετεωρίτη, οι επιστήμονες προχώρησαν στον υπολογισμό του πάχους του φλοιού του Άρη, το οποίο προσδιορίστηκε σε περίπου 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία.

Η μελέτη πάντως θα συνεχιστεί, προχωρώντας βαθύτερα στο εσωτερικό του μετεωρίτη, με τους επιστήμονες να έχουν τη πεποίθηση ότι καινούργια συγκλονιστικά στοιχεία αναμένεται να ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον διότι για την ώρα βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

Πηγή