Αρχαίο άγαλμα που καταστράφηκε από τον ISIS δημιουργείται εκ νέου από 3D εκτυπωτή

Μια μικροσκοπική ρέπλικα ενός λιονταριού που βρυχάται, με μέγεθος μιας φρατζόλας ψωμιού, είναι ίσως μια πρώτη μικρή νίκη στη μεγάλη μάχη της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς από τον όλεθρο του πολέμου.

Το μικρό αυτό γλυπτό είναι δημιούργημα τρισδιάστατου εκτυπωτή και είναι ακριβές αντίγραφο ενός κολοσσιαίου αγάλματος ηλικίας 3.000 ετών το οποίο, όπως και πολλά άλλα κειμήλια, βρισκόταν στο Μουσείο της Μοσούλης και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους μαχητές του ISIS που εισέβαλαν στην πόλη το 2014.
Ο σχεδιασμός της ρέπλικας βασίστηκε σε παλιές φωτογραφίες του γλυπτού, και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα σε έκθεση στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο Τσανς Κόφνορ, ψηφιακός αρχαιολόγος της Google, δήλωσε ότι η έκθεση «αναδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και για την προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά και για να πει την ιστορία τους».
«Η καταστροφή του πολιτισμού είναι μια κατά κάποιον τρόπο αποδεκτή παράπλευρη συνέπεια του πολέμου. Ένας από τους πολλούς λόγους που καταστρέφει κάποιος τον πολιτισμό είναι και για να στείλει ένα μήνυμα: Είμαστε οι νικητές. Έχουμε δύναμη επάνω σας» ανέφερε η επιμελήτρια του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου, Πάρις Άγκαρ.

Η έκθεση καλύπτει έναν αιώνα καταστροφών, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστροφή, από τους Γερμανούς, του Πανεπιστημίου και της βιβλιοθήκης της Λουβέν στο Βέλγιο, μέχρι το βομβαρδισμό της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Σαράγιεβο, το 1992, κατά η διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.