Αντιμετώπιση ρύπων από ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς μέσω ακτινών ηλεκτρονίων

Η χρήση της τεχνολογίας ακτινών ηλεκτρονίων που έχει αναπτυχθεί από το US Naval Research Laboratory (NRL) για τη  μείωση του νιτρικού οξειδίου και του διοξειδίου του αζώτου που εκπέμπονται από ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν με άνθρακα είναι ο στόχος συνεργασίας του NRL με εταιρεία του χώρου της ενέργειας.

«Πρόκειται για μια ευκαιρία για το NRL να πάρει μια τεχνολογία που αναπτύξαμε εδώ και να την βγάλει έξω στον πραγματικό κόσμο» σημειώνει σχετικά ο Dr. Τζων Σέθιαν, φυσικός πλάσματος που ηγείται του project, όπως αναφέρεται στο Armed With Science- το επίσημο επιστημονικό blog του Πενταγώνου.

Η όλη ιδέα είναι η εισαγωγή ακτίνων ηλεκτρονίων στις εξατμίσεις σταθμών ενέργειας ορυκτών καυσίμων και η πυροδότησή τους σε παλμούς προκειμένου να σπάνε οι δεσμοί των τύπων. Όπως αναφέρει ο Σέθιαν, όταν οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων αζώτου και οξυγόνου σπάνε, τότε η «τάση» που προκύπτει είναι προς τη δημιουργία καθαρού αζώτου και καθαρού οξυγόνου, επειδή πρόκειται για τις πιο σταθερές ουσίες.

Ο Dr. Μάθιου Γουόλφορντ έχει ήδη αποδείξει ότι η ιδέα λειτουργεί σε μικρή κλίμακα, μέσω της χρήσης μόνο αζώτου και νιτρικού  οξειδίου. Οι δοκιμές πλέον γίνονται  με πιο «ρεαλιστικά»  δεδομένα και δείγματα.

Μόλις το επιστημονικό υπόβαθρο της όλης υπόθεσης γίνει κατανοητό, στόχος θα είναι η βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Οι προοπτικές για τη συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται πως είναι μεγάλες, καθώς η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει διαπιστώσει ότι το διοξείδιο του αζώτου συνεισφέρει σημαντικά  στη μόλυνση και στην πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων.

Προς το παρόν, στη βιομηχανία χρησιμοποιείται η αποκαλούμενη Selective  Catalytic Reduction (Eπιλεκτική Καταλυτική  Μείωση) για τη μείωση του διοξειδίου του αζώτου, ωστόσο τα συστήματα είναι ακριβά όσον α φορά στην κατασκευή και τη λειτουργία τους. 

Το NRL έχει υπογράψει συμφωνία με τη  Zerronox Corporation για τη δημιουργία λύσεων πάνω στη μείωση του διοξειδίου του αζώτου, τόσο από σταθμούς άνθρακα όσο και από άλλες πηγές ενέργειες που βασίζονται στην καύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα ακτινών ηλεκτρονίων του NRL, υπό την ονομασία Electra, είχε αναπτυχθεί αρχικά ως τμήμα του προγράμματος σύντηξης λέιζερ του.