Έξι μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε τώρα για να συμμετέχετε ενεργά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Εάν πιστεύετε ότι είστε ανίσχυροι στην κλιματική αλλαγή και ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, σας προτρέπουμε να το ξανασκεφτείτε. 

Η κλιματική κρίση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων και σήμερα στοιχίζει τις ζωές των πιο ευάλωτων, ενώ αύριο προβλέπετε πως θα έρθει και η σειρά μας.  Κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Όπως λέει ο περιβαλλοντολόγος David Suzuki «Σε έναν κόσμο επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ο καθένας από εμάς είναι μια σταγόνα στον κουβά. Αλλά με αρκετές σταγόνες, μπορούμε να γεμίσουμε οποιοδήποτε κουβά». Αυτός είναι ένας τρόπος να διαπιστώσουμε πως οι ενέργειες κάθε ατόμου κάνουν τη διαφορά και μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη και μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν γρήγορα να προστατεύσουν το περιβάλλον.

 

1. Όταν ψωνίζουμε…

Κάντε το πλαστικό μιας χρήσης παρελθόν. Όχι πλαστικές σακούλες, όχι πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και οτιδήποτε από μαλακό πλαστικό που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και απλά καταλήγει στους ωκεανούς.

Προτιμήστε προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά. Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές μάρκες από τετράδια, ρούχα έως έπιπλα που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά για την κατασκευή των προϊόντων τους. Υποστηρίξετε με την αγοραστική σας δύναμη προϊόντα που είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον και που παράγουν προϊόντα με βιώσιμο τρόπο.

 

2. Όταν χρησιμοποιούμε την ενέργεια με σύνεση, παράλληλα εξοικονομούμε και χρήματα

 

Αυτά που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι:

Αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείται. Μπορείτε να ξεκινήσετε να το κάνετε αυτό την νύχτα ή όταν κοιμάστε, όταν απουσιάζετε από το σπίτι και όταν είστε σε διακοπές. Το ιδανικό είναι να το κάνετε κάθε φορά όταν δεν χρησιμοποιείτε μια συσκευή. 

Πλένετε τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σήμερα τόσο τα πλυντήρια ρούχων όσο και κάποια απορρυπαντικά είναι πολύ αποτελεσματικά ακόμα και στους 40 βαθμούς ή διαθέτουν πρόγραμμα ECO για γρήγορη πλύση. Όταν μπορείτε, να πλένετε τα ρούχα σε κρύο νερό. 

Μην ανάβετε τα φώτα όταν δεν χρειάζεται και μην αφήνετε ούτε μια λάμπα ανοιχτεί όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. 

 

Αυτά που μπορείτε να προγραμματίσετε να κάνετε είναι:

Αλλαγή σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες.

Αλουμίνια που διατηρούν την θερμοκρασία στο σπίτι.

Να βάλετε ηλιακό και να καταργήσετε τον θερμοσίφωνα.

 

3. Όταν έχουμε διατροφική συνείδηση (να τρώμε βιώσιμα), παράλληλα βελτιώνουμε και την υγεία μας

Η μαζική μείωση της κατανάλωσης του κρέατος και των γαλακτοκομικών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης του κλίματος. Ειδικότερα στις δυτικές χώρες πρέπει να μειωθεί έως και 90%. Πλέον ερευνητικά και καρδιολογικά ινστιτούτα συνιστούν  ότι η κατανάλωση κόκκινου μαγειρεμένου κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα. Δηλαδή 2 κιλά κρέας το μήνα ανά άτομο, με άλλο λόγια 24 κιλά κρέας το έτος ανά άτομο, ενώ σε μέτρηση που έγινε το 2017 οι Έλληνες βρέθηκε να καταναλώνουν περίπου 75 κιλά κρέας το έτος ανά άτομο.  Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον

Να επιλέγουμε μόνο φρούτα και λαχανικά εποχής.

Να μην μαγειρεύουμε περισσότερο από ότι μας χρειάζεται.

Να μην πετάμε φαγητό. 

Πηγή: https://ourworldindata.org/grapher/meat-supply-per-person

 

4. Αν φυτέψουμε κάτι, παράλληλα μπορούμε να καταναλώνουμε αυτά που φυτεύουμε και βοηθάμε τις μέλισσες να κάνουν την δουλειά τους!  

Να γεμίσουμε τα μπαλκόνια μας, τις ταράτσες μας και τις αυλές μας με φυτά και λουλούδια. Μπορούμε να φυτέψουμε και πράγματα που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά όπως μαϊντανό, άνιθο, σέλινο, βασιλικό, κρεμμύδια, πιπεριές. 

 

5. Όταν περπατάμε, παράλληλα γυμναζόμαστε 

Προσωπικά βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο ή στην εξωσχολική δραστηριότητα της γειτονιάς με το αυτοκίνητο ή στο φροντιστήριο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο.

Όπου υπάρχει η δυνατότητα μπορούμε να πάμε στον προορισμό μας περπατώντας ή για πιο μακρινές αποστάσεις  με το ποδήλατο (πλέον για μεγαλύτερες αποστάσεις ακόμα και με ηλεκτρικά σκέιτερ). 

 

6. Μιλήστε για τις αλλαγές που κάνατε και μείνετε ενημερωμένοι για τα θέματα της κλιματικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και γνωστούς για τις αλλαγές που κάνατε και εξηγήστε και γιατί τις κάνατε. Τόσο εσείς όσο και οι άλλοι να μένετε ενημερωμένοι. Παροτρύνεται τους ανθρώπους στο περιβάλλον σας να υιοθετήσουν μερικές μικρές υγιεινές αλλαγές που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να βελτιώσουν την υγεία τους άμεσα και παράλληλα να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και «αύριο».