Κλιματική αλλαγή: Ποιες πόλεις (και ελληνικές) θα βουλιάξουν

Η υπερθέρμανση της γης και το λιώσιμο των πάγων που αυτή επιφέρει, ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα η οποία παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να «αποτυπώνονται» μέρα με τη μέρα στον πλανήτη μας.

Μία από τις καταστροφικές συνέπειες που καταγράφονται είναι η ανησυχητική άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία, άμα συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, πρόκειται να «εξαφανίσει» από τον παγκόσμιο χάρτη παραθαλάσσιες περιοχές, προκαλώντας με τη σειρά της καινούρια προβλήματα (αναγκαστικής μετανάστευσης παραδείγματος χάριν) στην ανθρωπότητα.

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, και κυρίως οι κυβερνήσεις που ασκούν (ή δεν ασκούν) τις περιβαλλοντικές πολιτικές, μια ομάδα περιβαλλοντολόγων δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη σε συνεργασία με το National Geographic, στον οποίο παρουσιάζονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ανά ήπειρο, σε περίπτωση που λιώσουν όλοι οι πάγοι της γης και η στάθμη της θάλασσας φτάσει στο ανώτατο όριο.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη πατώντας εδώ.

Οπως φαίνεται και στον χάρτη, μεγάλες πόλεις όπως το Ριο Ντε Τζανέιρο, το Δουβλίνο και η Οδησσός θα βρεθούν κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, ενώ το Αμστερνταμ, η Στοκχόλμη και η Βενετία θα αποτελούν παρελθόν, αφού θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η κατάσταση είναι τρομακτική στην Ανταρκτική όπου η θάλασσα θα καταπιεί το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους, αφήνοντας μόνο μικρά αποκομμένα νησάκια.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα βουλιάξουν;

Το λιώσιμο των πάγων δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας, καθώς τα περισσότερα μικρά νησιά θα «εξαφανιστούν», ενώ καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη δυτική Πελοπόννησο και την Αττική.

Πηγή