Κίνα: Πεθαίνουν από τη ρύπανση

Ανάπτυξη χωρίς όρια και χωρίς όρους, ειδικά σε τομείς όπως η πλημμελής εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των συνθηκών υγειινής και ασφάλειας της εργασίας, δημιουργούν στην Κίνα δυσβάστακτες συνέπειες στο ανθρώπινο δυναμικό της, με αύξηση του αριθμού των ασθενειών και τους θανάτους που προκύπτουν από αυτές.

Δραματική κατάσταση έχει δημιουργήσει η μόλυνση της ατμόσφαιρας,με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση μεγαλύτερη του 50% παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στο Πεκίνο, όπως αναφέρι το BBC σε έρευνά του, επικαλούμενο στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα". Συνδυαστικός παράγοντας για την αύξηση των κρουσμάτων αυτών είναι και το κάπνισμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα εκτίμησε ότι ο μολυσμένος αέρας στοιχίζει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Σε μια μόνο πόλη, το Πεκίνο, η υγειονομική διεύθυνση της πρωτεύουσας. παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 κατοίκους ήταν 39,56 το 2002, αλλά ανήλθε σε 63,09 το 2011.

Κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα και ατμοσφαιρική μόλυνση, δημιουργούν αρνητικές συνέπειες και σε μια σειρά άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα τις δραματικές συνέπειες που μόλις τώρα καταγράφονται σε έρευνες. Μόλις οκτώ ετών είναι η μικρότερη ασθενής στην επαρχία Σιανγκτσού με καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα, γεγονός που αποδόθηκε στην μόλυνση του αέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εισπνοή μικρών σωματιδίων που αιωρούνται μέσα στον περιβαλλοντικό αέρα όταν αυτός είναι μολυσμένος ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο και για περισσότερους από 200.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα.