Ερευνητές από το Babeş-Bolyai University στη Ρουμανία ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητό αίμα και μάλιστα το δοκίμασαν με επιτυχία σε ποντίκια!
Η δημιουργία τεχνητού αίματος απασχολεί τους ερευνητές εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά όπως δηλώνει ο επικεφαλής καθηγητής Radu Silaghi-Dumitrescu, οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς επειδή δεν είχαν βρει την κατάλληλη πρωτεΐνη που θα αντικαταστήσει την αιμοσφαιρίνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Η αντικατάσταση της αιμοσφαιρίνης είναι αναγκαία επειδή δεν είναι σταθερή σε χημικές ή φυσικές καταπονήσεις.
Η λύση δόθηκε με χρήση της αιμοερυθρίνης, μια πρωτεΐνη των θαλάσσιων σκουληκιών, η οποία όχι μόνο αντέχει σε φυσικές/χημικές καταπονήσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία “συμπυκνωμένου αίματος“, το οποίο με τη σειρά του θα μετατρέπεται σε τεχνητό αίμα με την προσθήκη νερού!
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα ποντίκια ήταν επιτυχημένες, καθώς κανένα δεν παρουσίασε αρνητικά συμπτώματα και θα συνεχιστούν με έντονους ρυθμούς μέχρι να ξεπεραστούν οι ομολογουμένως μεγάλοι σκόπελοι (νομικοί, ηθικοί, ρίσκο) για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και σε ανθρώπους (υπολογίζουν μέσα στην επόμενη διετία).
Είναι βέβαιο ότι αν καταφέρουν να δημιουργήσουν τεχνητό αίμα ομάδας Ο-αρνητικό (η πιο σπάνια ομάδα που δίνει σε όλες), τότε θα μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην ιστορία της Ιατρικής και, γιατί όχι, της Ανθρωπότητας.