Συνθετική «e-βενζίνη» από την Audi

Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση περί παραγωγής συνθετικού «e-diesel», η Audi «ξαναχτυπά» στον τομέα συνθετικών καυίσμων, ανακοινώνοντας την παραγωγή της πρώτης ποσότητας της «e-βενζίνης» της (e-benzin), σε συνεργασία με την Global Bioenergies.

Η e-βενζίνη της εταιρείας παράγεται συνθετικά, χωρίς τη χρήση πετρελαίου, με την Audi να διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για «100% ισοοκτάνιο»- και ως εκ τούτου διαθέτει αριθμό οκτανίου έρευνας (RON) 100. Καθώς δεν περιέχει θείο ή βενζόλιο, η καύση του είναι πολύ καθαρή, κάτι που το καθιστά – όπως υποστηρίζει η εταιρεία- ένα καύσιμο υψηλής ποιότητας για υψηλές επιδόσεις κινητήρων.

Η Audi θα δοκιμάσει το νέο καύσιμο τόσο στο εργαστήριο όσο και κινητήρες δοκιμών, με τον μεσοπρόθεσμο στόχο να είναι η τροποποίηση της διαδικασίας ώστε να μην απαιτείται βιομάζα, αλλά απλά νερό, υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακό φως. Η Global Bioenergies λειτουργεί μια πιλοτική εγκατάταση για την παραγωγή ισοβουτενίου, που αποτελεί το αρχικό υλικό για την e-βενζίνη στο Πομάκλ της Γαλλίας. Το ισοβουτένιο παράγεται εκεί από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, αντί για πετρέλαιο