Σαρκοφάγα φυτά χρησιμοποιούν υπεριώδες φως

Είναι γνωστό ότι τα σαρκοφάγα φυτά δελεάζουν τη λεία τους χρησιμοποιώντας μια σειρά από τρόπους: πεντανόστιμο νέκταρ, ζωντανά χρώματα και γοητευτικές μυρωδιές.

Όμως πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων στο Τροπικό Βοτανικό Κήπο Jawaharlal Nehru στην Ινδία ανακάλυψε κάτι καινούριο. Ορισμένα σαρκοφάγα φυτά, παρασύρουν τα έντομα στο θάνατό τους με μια φθορίζουσα λάμψη αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα έλκονται από τα σαρκοφάγα φυτά μέσα από τις μυρωδιές και τα χρώματα τους, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ως προς το τι ακριβώς δελεάζει τα θύματά τους. Η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον βοτανολόγο Sabulal Baby, έβαλε διάφορα είδη σαρκοβόρων φυτών που θα χρησιμοποιούσε για άλλα πειράματα κάτω από υπεριώδες φως, συμπεριλαμβανομένου και του ‘Nepenthes khasiana’, ενός σπάνιου φυτόυ που κατάγεται από την Ινδία.

"Προς μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε ένα μπλε δαχτυλίδι γύρω από το χείλος του φυτού", δήλωσε ο Sabulal Baby. "Στη συνέχεια, εξετάσαμε άλλα είδη της οικογένειας Nepenthes καθώς και τις παγίδες άλλων σαρκοβόρων φυτών, και βρήκαμε σταθερές εκπομπές ακτίνων UV." Αυτά τα χρώματα, που βρέθηκαν σε ένα σύνολο είκοσι σαρκοφάγων φυτών και τεκμηριώνονται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ‘Plant Biology’, ήταν η πρώτη φορά που ανιχνεύθηκαν ποτέ στο βασίλειο των φυτών.

Υπό κανονικό φως, αυτά τα φωτεινά, λαμπερά χείλη μοιάζουν πράσινα για τον άνθρωπο. Αλλά ένα μυρμήγκι - που δεν μπορεί να δει το κόκκινο, αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο μπλε και το ιώδες φως - θα έβλεπε τους δακτύλιους να εκπέμπουν ένα φθορίζων γαλάζιο χρώμα, που είναι το αποτέλεσμα των μεταβολικών ενώσεων του φυτού καθώς απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο και την εκπέμπει εκ νέου ως ορατό φως.

Παρατηρώντας αυτά τα φυτά κάτω από υπεριώδες φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ενισχύει το φαινόμενο και επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πιο καθαρά τις γαλάζιες εκπομπές φωτός.

Για να αποδείξουν ότι οι εκπομπές αυτές βοηθούν στη θήρευση της λείας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα φυτά για μία περίοδο δέκα ημερών, ενώ στη συνέχεια έκαναν τομή για να δουν πόσα μυρμήγκια είχε το καθένα αλιεύσει. Μερικά από τα φυτά βάφτηκαν με ένα εκχύλισμα ακετόνης που μπλοκάρει τις φθορίζουσες εκπομπές. Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί τα μυρμήγκια έλκονται από το γαλάζιο φως, όμως τα αποτελέσματα, τα οποία παρήχθησαν πολλές φορές και σε διαφορετικά σημεία, δείχνουν αρκετά καθαρά ότι αυτό όντως συμβαίνει.

Πηγή