Μπαταρία από λαχανάκια Βρυξελλών φωτίζει Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών που συμμετέχουν στην έκθεση The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair στη Βρετανία δημιούργησε την πρώτη μπαταρία που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από λαχανάκια Βρυξελλών και η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό ενός Χριστουγεννιάτικους δέντρου ύψους 2,4 μέτρων.

Η “λαχανομπαταρία” λειτούργησε για πρώτη φορά εχθές (26/11) όταν μαθητές του σχολείου City of London Academy, Islington άναψαν τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η περιβαλλοντικά φιλική ενεργειακή πηγή αναμένεται να “ανακουφίσει” τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα οποία μάλλον αντιπαθούν τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς σε ποσοστό 67% απάντησαν σε δημοσκόπηση ότι το έθιμο της κατανάλωσής τους τα Χριστούγεννα πρέπει να καταργηθεί.

Έτσι η ευφάνταστη χρήση τους από τους επιστήμονες του The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair έδειξε σε όσους τα μισούν ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για να τα “απολαύσουμε” τα Χριστούγεννα.

Η μπαταρία δημιουργήθηκε με τη χρήση πέντε κυψελών ενέργειας, κάθε μία εκ των οποίων έφερε 200 λαχανάκια.

Συνολικά, τα 1000 λαχανάκια Βρυξελλών παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 63 Βολτ. Σε κάθε λαχανάκι τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια από χαλκό και ψευδάργυρο, τα οποία προκάλεσαν μια χημική αντίδραση που με τη σειρά της παρήγε ηλεκτρικό ρεύμα που αποθηκεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτήσει τους λαμπτήρες LED του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Η ενέργεια αποθηκεύεται σε έναν πυκνωτή και μεταφέρεται χωρίς απώλειες στους λαμπτήρες LED.

Ο Πολ Τζάκσον, διευθύνων σύμβουλος, του φορέα EngineeringUK που διαχειρίζεται την εκδήλωση, δήλωσε ότι στόχος είναι “η ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με επιστημονικά πρότζεκτ με εναλλακτικούς τρόπους. Είναι μια εορταστική περίοδος, τα παιδιά ως γνωστόν αντιπαθούν τα λαχανάκια Βρυξελλών, και η χρήση τους στην κατασκευή μιας μπαταρίας είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για να αξιοποιήσουν”.

Πηγή