Η Σενζέν η πρώτη πόλη στον κόσμο που μετατρέπει ολόκληρο τον στόλο λεωφορείων της σε ηλεκτρικό

Η πόλη Σενζέν της Κίνας αντικαθιστά όλα τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία της με ηλεκτρικά, και μετά από έξι χρόνια προσπαθειών θα καταφέρει σύντομα να αποτελέσει την πρώτη πόλη στον κόσμο που μετατρέπει το στόλο λεωφορείων της εξ ολοκλήρου σε ηλεκτρικό.

Η Σενζέν διαθέτει 16.000 λεωφορεία, πολλαπλάσια από αυτά που διαθέτουν μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Ενδεικτικά, ο ΟΑΣΑ διαθέτει 2.378 λεωφορεία, από τα οποία μόλις 167 είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ 1.072 βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια και λειτουργούν ως εφεδρικά, σύμφωνα με περσινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση. Επιπλέον, 223 αναμένεται να αποσυρθούν σύντομα, καθώς παράγουν περισσότερους ρύπους από όσους επιτρέπουν τα κοινοτικά όρια ασφαλείας.

Η Σενζέν έχει προχωρήσει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση και να μειώσει τις εκπομπές επικίνδυνων ρύπων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κλιματικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών, το 2015 υπήρχαν 3.600 ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της πόλης. Μέχρι το 2016, ο αριθμός αυξήθηκε σε 9.000. Το Μάιο του 2017, ο αριθμός έφτασε τις 14.500. Τα υπόλοιπα 1.500 λεωφορεία θα μετατραπούν πριν από το τέλος του έτους από την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο.

Η Σενζέν, η οποία έχει πληθυσμό 11,91 εκατομμύρια, σχεδιάζει επίσης να μετατρέψει τα ταξί της σε ηλεκτρικά μέχρι το 2020.
Αν και ο άνθρακας παραμένει η κύρια πηγή παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία, ο νέος στόλος θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 48% και τις εκπομπές μεθανίου κατά 100%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προγράμματος του ΟΗΕ.