Η έκρηξη της Βηρυτού διατάραξε την ιονόσφαιρα της Γης

Στις 4 Αυγούστου 2020 πάνω από 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν στο λιμάνι της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας την περιοχή, αφήνοντας έναν κρατήρα 140 μέτρων, σκοτώνοντας 200 ανθρώπους και αφήνοντας προσωρινά άστεγους ακόμα 300.000. Η έκρηξη θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές μη-πυρηνικές εκρήξεις που προήλθαν από τον άνθρωπο στη σύγχρονη ιστορία, ενώ καταγράφηκε από σεισμικούς αισθητήρες σε Τυνησία και Γερμανία.

Τώρα, υπολογισμοί επιστημόνων του Nation Institute of Technology στην Ινδία και του Hokkaido University στην Ιαπωνία, μέτρησαν τις ηλεκτρικές διακυμάνσεις στην ιονόσφαιρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η έκρηξη διατάραξε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλώντας τις ίδιες επιπτώσεις με ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ξεκινώντας από ένα υψόμετρο 50 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, η ιονόσφαιρα εκτείνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα προς το διάστημα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την κίνηση των μικροκυμάτων που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι GPS την ημέρα της έκρηξης για να διαπιστώσει την έκταση αυτής. Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στη διανομή των ηλεκτρονίων στα ψηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, τα οποία τους βοήθησαν να εντοπίσουν ασυνήθιστα κύματα. Οι επιπτώσεις της έκρηξης της Βηρυτού στην ιονόσφαιρα, συγκρίνονται με αυτές της έκρηξης του ηφαιστείου Asama στην Ιαπωνία το 2004.

Πηγή