Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το επόμενο μεγάλο διαστημικό παρατηρητήριο μετά το Hubble, σχεδιασμένο να απαντά σε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το Σύμπαν και να κάνει καινοτόμες ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς της αστρονομίας. Το Webb θα δει πιο μακριά (ή αν θέλετε ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν), από το σχηματισμό των αστεριών και των πλανητών έως τη γέννηση των πρώτων γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν. Η αποστολή του Webb είναι μια διεθνής συνεργασία μεταξύ της NASA, της ESA και της CSA. Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 2021 από το διαστημικό λιμάνι της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα.
Το Webb θα παρατηρήσει το Σύμπαν σε υπέρυθρα μήκη κύματος, δηλαδή σε μήκη κύματος μεγαλύτερα από το ορατό φως. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει μια άνευ προηγουμένου ευαισθησία, η οποία θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. Με τα υπέρυθρα μήκη κύματος που διαθέτει το Webb θα μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και επιπλέον θα μπορούμε να μελετήσουν τα πλανητικά συστήματα που σχηματίζονται μέσα σε πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης τα οποία δεν φαίνονται στα μάτια μας με το ορατό φως.
Αυτή τη στιγμή το Webb βρίσκεται 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και χρειάστηκε 30 ημέρες για να φτάσει μέχρι εκεί. Το σημείο όπου βρίσκεται στο διάστημα, ονομάζεται L2, και ήταν ένα δημοφιλές σημείο για πολλά άλλα διαστημικά τηλεσκόπια, καθώς είναι απέναντι από τον Ήλιο και αυτή η τροχιά θα του επιτρέψει να παραμείνει σε ευθεία με την Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.
Σύμφωνα με τη NASA το Webb θα επικεντρωθεί στο πρώιμο Σύμπαν, στον σχηματισμό γαλαξιών, στη γέννηση των άστρων και στην δημιουργία πρωτοπλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης της ζωής.
Το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο Webb αναμένεται επίσης να τραβήξει εκπληκτικές φωτογραφίες ουράνιων αντικειμένων, όπως ο προκάτοχός του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο έως και σήμερα παραμένει σε καλή κατάσταση. Οι αστρονόμοι βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο τα δύο τηλεσκόπια να συνεργαστούν, μελετώντας επίσης εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.
Μέσω του ESA Web TV στις 12 Ιουλίου στις 15:45 CEST μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την δημοσίευση των νέων εικόνων μία προς μία με ζωντανά σχόλια από ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα η μετάδοση θα ξεκινήσει με μια ομιλία στις 15:45, ενώ οι εικόνες θα αποκαλυφθούν σε ζωντανή μετάδοση με σχόλια ειδικών από τις 16:30 CEST.
Οι εικόνες θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα σε ιστότοπους του Webb, σε συνεργαζόμενα πρακτορεία και αντίστοιχα σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτυώσεις.