Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε αγώνα για τη σταδιακή κατάργηση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, επεξεργάζεται ένα σχέδιο απαγόρευσης της παραγωγής και της πώλησης οχημάτων που χρησιμοποιούν μόνο ορυκτά καύσιμα. Εκτός από αυτή, και άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Νορβηγία θέλουν να υπονομεύσουν την αγορά βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων υπέρ των καθαρότερων οχημάτων.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπαινίχθηκε ότι είναι θέμα χρόνου η Γερμανία, η χώρα που εφευρέθηκε το σύγχρονο αυτοκίνητο, να θέσει τη δική της ημερομηνία λήξης. Τουλάχιστον οκτώ άλλες χώρες έχουν θέσει στόχους πωλήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους στόχους που έχουν τεθεί ανά χώρα:
Η Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2040 ως μέρος μιας προσπάθειας για τον καθαρισμό του αέρα της χώρας. Μέχρι το 2050, όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές. Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, καθιστώντας την την έκτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.
Γαλλία: Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις οχημάτων με φυσικό αέριο και πετρέλαιο κίνησης μέχρι το 2040, ως μέτρο για καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μετά από αυτή την ημερομηνία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα επιτρέπεται να πωλούν μόνο αυτοκίνητα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια ή άλλη καθαρότερη ισχύ. Υβριδικά αυτοκίνητα θα επιτρέπονται επίσης. Ο Νικολά Χουλό, κυβερνητικός αξιωματούχος υπεύθυνος για την «οικολογική μετάβαση» της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο στόχος θα βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες του έθνους να «καινοτομούν και να γίνουν ηγέτες της αγοράς». Τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά και τα οχήματα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν ένα μικρό μερίδιο της τάξεως του 4% στη Γαλλία - αλλά αυξάνεται γρήγορα. Οι πωλήσεις αυτών των οχημάτων αυξήθηκαν κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Γερμανία: Η Μέρκελ, που επιδιώκει τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, ρωτήθηκε τον περασμένο μήνα εάν θα είχε νόημα για τη Γερμανία να ορίσει μια προθεσμία για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. "Δεν μπορώ να αναφέρω το ακριβές έτος ακόμα, αλλά η προσέγγιση είναι σωστή, διότι αν επενδύσουμε γρήγορα σε υποδομές φόρτισης και γενικότερα στην τεχνολογία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια γενική μετάβαση θα είναι δομικά δυνατή", είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Super Illu. Ορισμένες γερμανικές πόλεις πάντως έχουν ήδη απειλήσει να εισαγάγουν τις δικές τους απαγορεύσεις στο ντίζελ για να περιορίσουν τη ρύπανση.
Ινδία: Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι κάθε όχημα που πωλείται στη χώρα πρέπει να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030. "Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος", δήλωσε ο Anil Kumar Jain, ο κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας. "Τελικά η λογική των αγορών θα επικρατήσει." Η Ινδία, η οποία υποφέρει από οξύ πρόβλημα ποιότητας του αέρα, έχει πολλές από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Αλλά είναι επίσης μια χώρα όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κάνουν την μεγάλη διαφορά. Ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους της χώρας αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τα τετρακίνητα οχήματα γίνονται πιο προσιτά για τη μεσαία τάξη. Εάν οι οικογένειες που αγοράζουν ένα αυτοκίνητο για πρώτη φορά αγοράσουν ηλεκτρικό, η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες.
Νορβηγία: Το σχέδιο μεταφορών της κυβέρνησης θέτει έναν σαφή στόχο: Όλα τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά που πωλούνται το 2025 θα πρέπει να είναι οχήματα με μηδενικές εκπομπές. Η Νορβηγία οδηγεί την κούρσα. Περίπου το 40% όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη χώρα πέρυσι ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα. Τουλάχιστον οκτώ άλλες χώρες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η έκθεση του IEA περιέχει ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 95% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πωλούνται μόνο σε 10 χώρες: Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία.