"Άγνωστες" γυναίκες επιστήμονες που θα έπρεπε να γνωρίζουμε

Είναι σίγουρο ότι το πρώτο όνομα που σας έρχεται στο νου αν ερωτηθείτε για το ποια είναι η διασημότερη γυναίκα επιστήμονας όλως των εποχών είναι η Marie Skłodowska-Curie. Όχι άδικα βέβαια καθώς έχει κερδίσει 2 βραβεία νόμπελ. Για την σημερινή ημέρα της γυναίκας, σας παρουσιάζουμε κάποιες λιγότερο γνωστές γυναίκες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην επιστήμη.

Valentina Tereshkova

Η Valentina Tereshkova έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα το 1963 ως πλήρωμα του Vostok 6. Όχι μόνο ταξίδεψε στο διάστημα αλλά ήταν εκείνη που οδηγούσε το διαστημικό σκάφος. Η αποστολή της κράτησε λιγότερο από 72 ώρες και περιελάμβανε 48 περιστοφές γύρω από τη Γη. Ύστερα από την θητεία της ως κοσμονάυτης, απεκτησε ένα διδακτορικό στην μηχανική και στην συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική όπου χρησιμοποίησε την θέση που είχε καταλάβει για να προωθήσει την εξερεύνηση του διαστήματος ιδίως από τις γυναίκες.

 

Jocelyn Bell Burnell

 

Ενώ εργαζόταν ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η Jocelyn Bell Burnell παρατήρησε τα ραδιοπάλσαρ για πρώτη φορά. Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που τα παρατήρησε πραγματικά, η ίδια αγνοήθηκε όταν η ανακάλυψη της τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1974. Αντ 'αυτής, το νόμπελ πήγε σε έναν συνεργάτη και ένα συνάδελφό της. Αν και πολλοί εξέφρασαν την οργή τους για την αγνόηση της Bell, η ίδια ποτέ δεν εξέφρασε την απογοήτευση της για το θέμα δημοσίως. Παρόλα αυτά, αυτή εξακολουθεί να πιστώνεται ως το άτομο που έκανε μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του αιώνα στη φυσική. Αργότερα, η Bell εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής στο ανοικτό πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πρίνστον. Συνέχισε να εργάζεται στον ακαδημαϊκό χώρο μέχρι τη συνταξιοδότησή της, λαμβάνοντας μια σειρά από άλλα βραβεία κατά την διάρκεια της καρίερας της.

 

Rita Levi-Montalcini

 

Αν και ο πατέρας της πίστευε ότι η θέση της ήταν στο σπίτι, και όχι σε ένα εργαστήριο, η Rita Levi-Montalcini κέρδισε ένα πτυχίο στην ιατρική. Λόγω του Μουσολίνι, η Levi-Montalcini δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω της Εβραϊκής καταγωγής της, η ίδια όμως κατασκεύασε ένα εργαστήριο στο δωμάτιό της και συνέχισε την έρευνά της απτόητη. Υπηρέτησε ως χειρουργός στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και όταν επέστρεψε αφιέρωσε το χρόνο της στην έρευνα. Έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και δημιούργησε ερευνητικά εργαστήρια στο Σεντ Λούις και τη Ρώμη. Έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1986 για την εργασία της στον καρκίνο. Αποσύρθηκε το 1977, αλλά πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της μαχόμενη για την επιστήμη μέχρι το θάνατό της το 2012.

 

Cecilia Payne-Gaposchkin

 

Αν και η Cecilia Payne-Gaposchkin ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Cambridge το 1920, τα πτυχία τότε δεν δίνονταν σε γυναίκες. Αργότερα ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έλαβε το διδακτορικό της στην αστρονομία από το πανεπιστήμιο Radcliffe. Η διατριβή της χαιρετίστηκε ως "αναμφίβολα η πιο σημαντική διατριβή που γράφτηκε ποτέ στην αστρονομία". Ήταν η πρώτη που είπε ότι τα άστρα αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Αφιέρωσε την ζωή της στον ακαδημαϊκό χώρο στο Χάρβαρντ, όπου συνέχισε να υποστηρίζει την επιστήμη και έγινε ένα πρότυπο για τις γυναίκες που ήθελαν να σπουδάσουν αστροφυσική.

 

Caroline Hershel

 

 

Αδελφή του William Hershel, η Caroline ήταν επίσης αστρονόμος. Ο πατέρας της ήταν ο διδάσκαλός της, αν και η μητέρα της δεν το ενέκρινε. Η εμφάνιση της είχε αλλάξει από την ευλογιά και τον τύφο που είχε περάσει παιδί. Γι αυτό τον λόγο ο αδελφός της William την έπεισε ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να είναι κάποιος εμφανίσμος. Η  Caroline βοήθησε τον αδερφό της εκτελώντας πολύπλοκους υπολογισμούς με τη βοήθεια των οποίων ο William ανακάλυψε τον Ουρανό το 1781. Άρχισε να κάνει παρατηρήσεις μόνη της και έγινε η πρώτη γυναίκα που ανακαλύψε κομήτη το 1786. Συνολικά, ανακάλυψε έξι κομήτες και τρία νεφελώματα και κέρδισε πολλά βραβεία για τη συνεισφορά της στην αστρονομία.

 

Lise Meitner

 

Για τρεις δεκαετίες, η Lise Meitner και ο Otto Hahn συνεργάστηκαν στην έρευνα για την ραδιενέργεια και ανακάλυψαν από κοινού το στοιχείο πρωτακτίνιο. Ωστόσο, αναγκάστηκε να φύγει από την Γερμανία τη δεκαετία του 1930. Προσέφερε την πρώτη εξήγηση για τα τεράστια ποσά ενέργειας που παράγονται κατά την πυρηνική σχάση.  Ο Hahn στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο με βάση αυτή την ιδέα, αλλά δεν αναγνώρισε την συνεισφορά της Meitner. Χωρίς αυτή την αναγνώριση, η Meitner αποκλείστηκε από την ομάδα εργασίας και ο Hahn τιμήθηκε μόνος του με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1944. Ωστόσο, η συνεισφορά της δεν έμεινε απαρατήρητη, ιδιαίτερα από τον Niels Bohr. Ο Bohr όχι μόνο βοήθησε την Meitner να ξεφύγει από τους Ναζί στο Βερολίνο και να φτάσει με ασφάλεια στη Σουηδία, αλλά ήταν αυτός που την ανέδειξε έτσι ώστε να βρεθεί αργότερα υποψήφια για 3 Νόμπελ . Ο Albert Einstein αποκάλεσε την Meitner ως "η δική μας Madame Curie" τιμώντας την προσφορά της στη φυσική.

 

Emmy Noether

Όταν η Emmy Noether έλαβε το διδακτορικό της, αποφοίτησε με άριστα. Ωστόσο, είχε προβλήματα στο να βρει δουλειά στον ακαδημαϊκό χώρο, αν και τελικά βρήκε μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Εμπνευσμένη από το έργο του Αϊνστάιν, δημιουργησε μία θεωρία που είχε απίστευτη σημασία κυρίως για την εξήγηση της συμμετρία στη φύση. Το «θεώρημα Noether" χρησιμοποιήθηκε επίσης για να βοηθήσει στην έρευνα για το μποζόνιο Higgs και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στη φυσική. Η Emmy Noether έχει περιγραφεί από πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του Einstein) ως η σημαντικότερη μαθηματικός της εποχής της.

 

Maria Mitchell

Μία μακρινή ξαδέλφη του Benjamin Franklin, η Maria Mitchell έγινε η πρώτη αμερικανίδα που έγινε επαγγελματίας αστρονόμος. Ξεκίνησε από παιδί παρατηρώντας τα αστέρια και στα 12 της χρόνια χρησιμοποίησε μια ηλιακή έκλειψη για να υπολογίσει τη θέση του σπιτιού της. Ανακάλυψε τον κομήτη C/1847 Τ1, ο οποίος είχε ήδη ανακαλυφθεί από έναν ευρωπαίο αστρονόμο. Όμως η ανακάλυψή της Maria Mitchell  τεκμηριωθηκε πριν από τον ευρωπαίο αστρονόμο και γιαυτό ο κομήτης έμεινε γνωστός ως ο κομήτης της  κυρίας Mitchell. Αργότερα έγινε καθηγητρια της αστρονομίας στο Vassar College λίγο μετά την ίδρυσή του.

Πηγή