Χόκινγκ: Πολύ πιο ενδιαφέρουσα η Φυσική αν δεν είχε βρεθεί το μποζόνιο Χιγκς

«Πολύ πιο ενδιαφέρουσα» θα ήταν η Φυσική αν οι επιστήμονες του CERN δεν είχαν καταφέρει να βρουν το σωματίδιο (μποζόνιο) του Χιγκς, όπως υποστήριξε ο διάσημος Bρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, όπου εγκαινιάστηκε μια νέα έκθεση για τον μεγάλο επιταχυντή κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Daily Mail», ο Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι έχασε ένα στοίχημα που είχε βάλει με τον συνάδελφό του Γκόρντον Κέιν του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ότι το «Χιγκς» ποτέ δεν θα βρισκόταν.

Τελικά όμως αυτό βρέθηκε και ο βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς (μαζί με τον βέλγο Φρανσουά Ενγκλέρ) τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Φυσικής.

«Συγχαρητήρια και στους δύο, αλλά η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου είχε προσωπικό κόστος για μένα. Αυτό το Νόμπελ μού κόστισε 100 δολάρια», είπε ο Χόκινγκ. Όπως ανέφερε, η προσδοκία του πλέον είναι ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη στο CERN νέων στοιχείων υπέρ της «θεωρίας του παντός» ή Θεωρίας-Μ, που εξηγεί καθολικά τη φύση του σύμπαντος, ενοποιώντας επιτέλους και τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις (ισχυρή και ασθενή πυρηνική δύναμη, ηλεκτρομαγνητισμό, βαρύτητα). Στη ουσία ο κεντρικός στόχος είναι το «πάντρεμα» της βαρύτητας (της πολύ μεγάλης κλίμακας στη φύση) με την κβαντομηχανική (την πολύ μικρή κλίμακα).

Μέχρι στιγμής πάντως, όλες οι σχετικές θεωρίες (όπως η «Μ») δεν είναι παρά θεωρίες, χωρίς καμία πειραματική επιβεβαίωση. «Υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις για τη θεωρία-Μ στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN στη Γενεύη.

Αν και από την άποψη της θεωρίας-Μ ο επιταχυντής ερευνά μόνο σε χαμηλές ενέργειες, μπορεί να είμαστε τυχεροί και να δούμε ένα ασθενέστερο σήμα της θεμελιώδους θεωρίας, όπως η υπερσυμμετρία. Νομίζω ότι η ανακάλυψη υπερσυμμετρικών σωματιδίων για τα ήδη γνωστά σωματίδια θα φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το σύμπαν», δήλωσε ο Χόκινγκ.

Σύμφωνα με την -ακόμα αναπόδεικτη- θεωρία της υπερσυμμετρίας (που υποστηρίζουν πολλοί μεγάλοι φυσικοί όπως ο Έλληνας Δημήτρης Νανόπουλος), τα γνωστά σωματίδια, όπως το ηλεκτρόνιο, τα κουάρκ και τα φωτόνια, διαθέτουν βαρύτερους «σούπερ-συντρόφους», κάτι που ελπίζεται να αποδειχτεί στο CERN.

Όσον αφορά το χαμένο στοίχημά του, ο Χόκινγκ παραδέχτηκε τη μανία του με τα τυχερά παιγνίδια από μικρό παιδί. «Σε όλη μου τη ζωή είχα ένα τέτοιο πρόβλημα», όπως είπε. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναγνωρίσει ότι είχε χάσει άλλο ένα επιστημονικό στοίχημα, το οποίο είχε βάλει με τον συνάδελφο του Τζον Πρέσκιλ του πανεπιστημίου Caltech, για το κατά πόσο οι πληροφορίες που πέφτουν μέσα μια μαύρη τρύπα, καταστρέφονται τελείως και χάνονται.

Μετά από 30 χρόνια διαμάχης πάνω στο λεγόμενο «παράδοξο της πληροφορίας», ο Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι η πληροφορία δεν χάνεται μέσα στις μαύρες τρύπες, αλλά ούτε και μπορεί να επιστρέψει με κάποιο κατανοητό και χρήσιμο τρόπο. Όπως είπε, η προηγούμενη θεωρία του ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό λάθος του μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, στην ίδια εκδήλωση, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στα διαστημικά ταξίδια, ώστε να βρει καταφύγιο κάπου αλλού, αν χρειαστεί.

«Δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουμε άλλα χίλια χρόνια, χωρίς να ξεφύγουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας. Γι' αυτό, θέλω να ενθαρρύνω το ενδιαφέρον του κοινού για το διάστημα και εγώ ο ίδιος εκπαιδεύομαι σχετικά», όπως είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, πρόσφατα πήρε μέρος σε μια πτήση μηδενικής βαρύτητας γύρω από τη Γη.

«Να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά τα άστρα και όχι χαμηλά τα πόδια σας. Προσπαθήστε να βγάλετε νόημα με αυτά που βλέπετε και διατηρήστε τον παιδικό ενθουσιασμό σας γι' αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει», κατέληξε.

Πηγή