Οικολογικό ξύλο σώζει τα τροπικά δάση από την αποψίλωση

Τα δάση καλύπτουν το 31% της χερσαίας επιφάνειας στον πλανήτη μας. Παράγουν το απαραίτητο σε όλους μας οξυγόνο και προσφέρουν τόπο κατοικίας σε ανθρώπους, αλλά και σε ζώα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι η αποψίλωση. Σύμφωνα με το WWF, 46-58 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια δάσους χάνονται κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί, για να γίνουμε πιο κατανοητοί, με τον αφανισμό 36 γηπέδων ποδοσφαίρου κάθε λεπτό. Ο κύριος λόγος είναι η υλοτομία.

Μια μερική λύση σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα μας έρχεται από τη Νορβηγία. Η νορβηγική εταιρία Κέμπονι έχει δημιουργήσει ένα ξύλο που έχει τα χαρακτηριστικά των ακριβών, εξωτικών ειδών ξύλου, όπως είναι ο έβενος.

Ο κατασκευαστής του υποστηρίζει ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την έξυπνη χρήση υγρών από βιολογικά απόβλητα, που μετατρέπει το ξύλο από πεύκα που φυτεύονται για εμπορική χρήση, σε πιο ανθεκτικό, σκληρότερο και πιο μεγάλης διάρκειας ζωής, ξύλο.

«Το παραδοσιακό σκληρό ξύλο έχει μερικές ιδιότητες που είναι πραγματικά καλές, όταν το χρησιμοποιείς σε εξωτερικούς χώρους. Διαρκεί πολύ, φαίνεται ωραίο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Τώρα όμως, που ξέρουμε όλους τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, από την εκμετάλλευση των τροπικών δασών, χρειαζόμαστε σίγουρα κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το ξύλο και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον» αναφέρει ο Γιαν Τέριε Νίλσεν, διευθυντής μάρκετινγκ της νορβηγικής εταιρίας Κέμπονι.

Σ’ αυτό εδώ το παράδειγμα, βλέπουμε την κατασκευή ενός ξύλινου σπιτιού, χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα ποικιλία ξύλου, που αντέχει στα πολύ σκληρά κλίματα, όπως ακριβώς τα σκληρά ξύλα, που χρησιμοποιούνται στις αντίστοιχες συνθήκες. Στα συν του, η αντίστασή του στο σάπισμα και η μεγάλη διάρκεια ζωής. Το συγκεκριμένο ξύλο μπορεί να λειτουργήσει ως ισοδύναμο και να αντικαταστήσει όχι μόνο τα τροπικά ξύλα, αλλά και μέταλλα, πλαστικά και τσιμέντο.

Μόνο το μέλλον θα μας δείξει αν τελικά αυτή η ανακάλυψη αρκεί για να σώσει τα τροπικά δάση, από την ραγδαία αποψίλωση.

Πηγή