«Πενηντάρισε» η ιαπωνική υπερταχεία Shinkansen

Τα πενήντα της χρόνια κλείνει η υπερταχεία Shinkansen, το ιαπωνικό «θαύμα» που σήμανε την επιστροφή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου από την ήττα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταχύτατη και ασφαλής, η πρώτη υπερταχεία του κόσμου έχει ταυτιστεί με το τεχνολογικό θαύμα της Ιαπωνίας.

«Η Shinkansen έχει συμβάλει στην ιαπωνική οικονομία, στην πολιτιστική και στην κοινωνική πρόοδο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Πρόεδρος των ιαπωνικών σιδηροδρόμων, Koei Tsuge.

Η λειτουργία της υπερταχείας ξεκίνησε το 1964, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώνοντας το Τόκιο με την Οσάκα.

Πλέον, τα τρένα Shinkansen κινούνται με ταχύτητα 270 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτοντας την απόσταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο πόλεις σε 2 ώρες και 25 λεπτά. Η υπερταχεία αποτελεί υπόδειγμα ακρίβειας, καθώς η μέση καθυστέρηση είναι μόλις 59 δευτερόλεπτα, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα ατύχημα, ούτε τραυματισμός.

Στα 50 χρόνια λειτουργίας της, η υπερταχεία έχει μεταφέρει περίπου 5,6 δισεκατομμύρια επιβάτες, με την Ιαπωνία ήδη να ετοιμάζει τη νέα γενιά υπερσύγχρονων τρένων, τα Maglev, τα οποία θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 581 χιλιομέτρων την ώρα.