Ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι κινέζικος

Δύο δεκαετίες πριν, η Κίνα δεν είχε ούτε ένα υπερυπολογιστή αλλά σήμερα έχει τον πιο δυνατό στον κόσμο. Ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα της ολοκληρωμένα κυκλώματα για υπολογιστές μόλις το 2001. Τώρα τα δικά της «τσιπάκια» τροφοδοτούν τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου. Το όνομα αυτού: «Sunway TaihuLight».

Αποτελείται από 40960 κινεζικούς  SW26010 64-bit RISC πολυπύρινους επεξεργαστές, «τρέχει» ένα ειδικό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, έχει 1310000 GB μνήμη, η ηλεκτρική ισχύς του είναι 15ΜW, και κοστίζει 235 εκ. ευρώ!

Τα εξωπραγματικά αυτά χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να κάνει 93 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Αυτή η επίδοση τον καθιστά τον δύο φορές ταχύτερο από τον πιο γρήγορο μέχρι πρότινος υπολογιστή του κόσμου που είναι και αυτός κινέζικος.

Η τεράστια υπολογιστική ισχύς τέτοιων υπολογιστών μπορεί να μειώσει δραστικά τον χρόνο υπολογισμού πολύπλοκων προβλημάτων με τεράστιο όγκο δεδομένων, όπως πρότυπα καιρού μηνών, ετών και δεκαετιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, η Κίνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο υπερυπολογιστή για να προσομοιάσει τη γέννηση και την επέκταση του σύμπαντος.