Το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στον κόσμο

Sandia National Laboratories

Τι συμβαίνει όταν οι υπεύθυνοι ενός εργαστηρίου που στηρίζει την έρευνα για πυρηνικά όπλα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις ταχύτητες λήψης του δικτύου τους; Μα φυσικά χτίζουν το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στον πλανήτη , που συνδέει 265 κτίρια και 13.000 θύρες δικτύου σε ταχύτητες που ανταγωνίζονται τα καλύτερα του κόσμου.

Οι ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Ηλιακών και Θερμικών Δοκιμών Sandia στο Albuquerque του New Mexico, μπορούν να στείλουν και να λάβουν δεδομένα ταχύτερα από ότι σχεδόν ο καθένας στη Γη. Αντικατέστησαν τα συμβατικά καλώδια χαλκού με οπτικές ίνες οι οποίες είναι ικανές να μεταφέρουν δεδομένα κατά μήκος μιας μόνο γραμμής σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 10 gigabit ανά δευτερόλεπτο - απίστευτα γρήγορα δηλαδή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι και οι 13.000 θύρες δικτύου λειτουργούν ταυτόχρονα σε αυτήν την ταχύτητα!

Κτίρια με συμβατικά τοπικά δίκτυα χαλκού έχουν ξεχωριστά δίκτυα για τηλέφωνα, υπολογιστές, ασύρματη επικοινωνία, ασφάλεια και ούτω καθ’ εξής. Με τη χρήση οπτικών ινών, τα πάντα χωρούν σε ένα μόνο καλώδιο δικτύου, γεγονός που εξαλείφει ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων που σχετίζονται με το μέγεθος και την κατανάλωση του δικτύου. Καθιστούν έτσι το δίκτυο απλούστερο και φθηνότερο σε λειτουργία και εγκατάσταση. Δεδομένου επίσης ότι απαιτείται σημαντικά λιγότερος χώρος, το κόστος ενέργειας και συντήρησης μειώνεται περαιτέρω.

Το κέντρο ερευνών Sandia, άρχισε να επενδύει στις οπτικές ίνες στη δεκαετία του 1980, λόγω της υπόσχεσής τους για μεγαλύτερο εύρος ζώνης σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μετέτρεψαν αρχικά το δίκτυο ενός κτιρίου από χάλκινο σε οπτικών ινών, αγγίζοντας ταχύτητες μερικών megabit.

Σήμερα οι ταχύτητες ξεπερνούν τα 10 gigabit, ενώ άμεσος στόχος τους είναι τα 100(!), όπως δηλώνει ο Steve Gossage, senior engineer στο Sandia National Laboratories. Πόση ώρα να τους παίρνει άραγε να κατεβάσουν μια ταινία;

Πηγή