Ένα καινοτόμο λογισμικό εξοικονόμησης ενέργειας για κινητές συσκευές σχεδίασαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ChArGED, ερευνητές του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) σε συνεργασία με ερευνητές της Ερευνητικής Ομάδος Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Εργαστηρίου Οικονομικών Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Το λογισμικό ChArGED βραβεύθηκε από το Games and Learning Alliance στο πλαίσια του European Serious Games Competition τον περασμένο Νοέμβριο
Οι ερευνητές Δρ. Δημοσθένης Κωτσόπουλος, Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Δρ. Κλεοπάτρα Μπαρδάκη, Δρ. Σταύρος Λουνής, και οι καθηγητές Κατερίνα Πραματάρη και Γεώργιος Δ. Σταμούλης, σε πρόσφατη ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IADIS International Journal on WWW/Internet και στα διεθνή συνέδρια e-Society 2018 και Games and Learning Alliance Conference 2019, παρουσίασαν τη σχεδίαση του νέου λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας για κινητές συσκευές, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία σε τρεις μελέτες περίπτωσης σε δημόσια κτίρια διεθνώς (Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο).
Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημοσθένης Κωτσόπουλος "Το καινοτόμο λογισμικό ChArGED αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κοινόχρηστα κτίρια, που επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της παροχής συμβουλών και παραινέσεων σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου των αντικειμένων (IoT) και των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκουν παιγνιοποιημένες εφαρμογές".
Σύμφωνα με τον Δρ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου "στα κοινόχρηστα κτίρια η παροχή κινήτρων στους χρήστες για εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι απλή υπόθεση και η επιλογή κατάλληλου παίγνιου και η βέλτιστη επιλογή παραμέτρων του, όπως για παράδειγμα το αν θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων ή ομάδων καθορισμένου πλήθους μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας".
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ακολουθώντας χρηστοκεντρική προσέγγιση στο σχεδιασμό της (User-Centric Design - UCD), η εφαρμογή ChArGED στοχεύει στην αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης ενέργειας σε κοινόχρηστα κτίρια, παρέχοντας ένα εύχρηστο, ευχάριστο, και πρακτικό τρόπο εκπαίδευσης και συνεργασίας με στόχο την από κοινού εξοικονόμηση προς το ατομικό αλλά και το κοινό όφελος. Αξιοποιώντας συστατικά στοιχεία παιγνίων (game elements) και κίνητρα που παρέχονται με βάση την πραγματική επίδοση των χρηστών στην εξοικονόμηση ενέργειας (μέσα από τις δυνατότητες που παρέχουν τεχνολογίες IoT), επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς. Η αποτελεσματικότητα του λογισμικού ChArGED έχει ήδη αναδειχθεί σε πιλοτικές εφαρμογές με διαφορετικά σενάρια χρήσης εντός κοινοχρήστων κτιρίων σε τρείς διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο), οδηγώντας σε σημαντική καταγεγραμμένη πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την πορεία του ομώνυμου ευρωπαϊκού έργου.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της εφαρμογής εκτελέστηκε από την συντονίστρια εταιρεία του έργου, την European Dynamics, από τους κκ. Κώστα Βασιλάκη και Θέμη Αποστόλογλου (developers), και την κ. Αναστασία Γαρμπή (coordinator), με βάση το σχεδιασμό της εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε από τις δύο ερευνητικές ομάδες του ΟΠΑ.
"Το ChArGED αποτελεί μια πρακτική απόδειξη του κοινωνικού αντικτύπου που μπορεί να έχει η εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων σε καίρια ζητήματα, ειδικά όταν η σχεδίασή τους γίνεται με επιστημονική αρτιότητα" όπως επισημαίνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας SCORE του εργαστηρίου ELTRUN. "Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η παραγωγή συνοδεύει την προαγωγή της γνώσης, ενώ η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων έχει την δυνατότητα να οδηγήσει στην επίλυση δυσεπίλυτων κοινωνικών ζητημάτων, ειδικά μέσα από τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον εγχώριο και διεθνή επιχειρηματικό χώρο".
Επίσης, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Γεώργιος Δ. Σταμούλης, υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδος STEcon, "είναι σημαντικό η εξοικονόμηση ενέργειας να επιδιώκεται μέσω παροχής των σωστών κινήτρων, τα οποία όταν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ωθούν ατομικά καθέναν από τους καταναλωτές προς συμπεριφορές κατανάλωσης οι οποίες συντελούν στην επίτευξη του συνολικού στόχου εξοικονόμησης – τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι είτε χρηματικά είτε επιβραβεύσεις μέσω παιγνίων, ή και συνδυασμός αυτών".