Έντονη κινητικότητα στην αγορά των τρισδιάστατων εκτυπωτών

Πρόσφατα, η ισραηλινή Stratasys, η οποία είναι ειδική στους τρισδιάστατους εκτυπωτές, εξαγόρασε την αμερικανική MakerBot, έναν από τους πρωτοπόρους στην αγορά των καταναλωτικών τρισδιάστατων εκτυπωτών, καταβάλλοντας το ποσό των 403 εκατ. δολαρίων σε μετοχές.

O ετήσιος τζίρος της Makerbot ανέρχεται στα 15, 7 εκατ. δολάρια, ενώ αυτός αναμένεται ήδη το 2013 να πολλαπλασιαστεί (αρχείο PDF).

Μετά την ανακοίνωση του παραπάνω Deal, η Makerbot ανακοίνωσε ότι ο στόχος της είναι ο εκδημοκρατισμός της τρισδιάστατης τεχνολογίας, έτσι ώστε οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε γραφείο. Ενώ πρόσφατα η ίδια έβγαλε στην αγορά το πρώτο της τρισδιάστατο εκτυπωτή για μαζική κατανάλωση, τον Makerbot Digitizer. Επίσης ανακοινώθηκε και η επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft για τη διάθεση των εκτυπωτών της στα καταστήματα της Microsoft (Microsoft Stores).

Ολοένα και περισσότερο παίκτες του εμπορίου αρχίζουν και ενασχολούνται με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές. H Amazon λάνσαρε πρόσφατα μια νέα κατηγορία, προσφέροντας τρισδιάστατους εκτυπωτές, ενώ η αμερικανική UPS εξόπλισε τα γραφεία της με τρισδιάστατους εκτυπωτές για να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες.

Στη Γερμανία, η iGo3D.com ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη του Όλντενμπουρκ το πρώτο ειδικό κατάστημα για τρισδιάστατους εκτυπωτές και σκάνερ. Ενώ η σουηδική Teenage Engineering, κατασκευαστής ενός συνθεσάιζερ μινιατούρα, διαθέτει για πρώτη φορά παγκοσμίως τη δυνατότητα εκτύπωσης των ανταλλακτικών με τη μορφή τρισδιάστατων μοντέλων.

Σύμφωνα με τη CitiBank, η συνολική αξία της αγοράς τρισδιάστατων εκτυπωτών για το 2011 ανήλθε στα 850 εκατ. δολάρια, ενώ το 2018 ο τζίρος τους θα τριπλασιαστεί. Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, ότι μόνο οι διεθνείς πωλήσεις της Tupperware, εταιρείας που παράγει πλαστικά δοχεία, ανέρχονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει το μέγεθος της αγοράς όπου στοχεύουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

Πηγή