Απλά μαθήματα εξέλιξης σε ερωταπαντήσεις (Μάθημα 4ο)

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΡΟΣ ΙV

Στο σημείο αυτό θα κάνω ένα άλμα και από το προτελευταίο μέρος, θα περάσω κατευθείαν στο τελευταίο. Ο λόγος είναι για να το συνδέσω με την πρωινή μου ανάρτηση. Η ερώτηση είναι: «Σε τι μας χρησιμεύει η σωστή μελέτη και βαθύτερη κατανόηση της εξελικτικής διαδικασίας;»

ΑΠ: Καταρχήν, για να μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια για το ποιοι είμαστε ως άτομα και ως είδος, πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, πως αποκτήσαμε τα χαρακτηριστικά που αποκτήσαμε, πως δημιουργήθηκε η υπόλοιπη έμβια ζωή και ποια είναι η πραγματική σχέση μας με αυτήν. Και όλα αυτά με ευρήματα, πειράματα, αποδείξεις και λογικούς συνειρμούς και όχι μέσα από μυθολογικές , ως επί το πλείστον ιστορίες που γράφτηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η βαθύτερη συνειδητοποίηση της γενετικής σχέσης αίματος που μας συνδέει με όλα ανεξαιρέτως τα είδη του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο φιλική συμπεριφορά του είδους μας απέναντι στα ζώα και την φύση. Δεν υπαινίσσομαι ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν αποδέχονται την θεωρία της εξέλιξης δεν μπορούν να είναι φιλόζωοι ή οικολόγοι, κάθε άλλο μάλιστα, η θρησκεία παίζει συνήθως θετικό ρόλο και αυτή. Απλά η εκμάθηση της θεωρίας της εξέλιξης θα μπορούσε να γίνει ένα άλλο εναλλακτικό μονοπάτι –π.χ. για λιγότερο θρησκευόμενους ανθρώπους- προς αυτή την κατεύθυνση.
Το επόμενο έχει να κάνει με την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών, κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί και σε παλιότερα κείμενά μου. Η συστηματική μελέτη σε νεαρή ηλικία και η βαθύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι όλοι μας , όλες οι φυλές, όλα τα έθνη έχουμε κοινή καταγωγή από μία μικρή ομάδα homo sapiens που ξεκίνησε από ένα μέρος της ανατολικής Αφρικής αυτόματα αφαιρεί από την σκέψη του νεαρού ατόμου μεγάλο μέρος του κινήτρου να διαφοροποιήσει τον εαυτό του βάσει φυλής, χρώματος ή ακόμη και θρησκείας. Για φανταστείτε πόσο ανόητα θα ακούγονταν οι ναζιστικές θεωρίες περί αρίων και προνομιούχων φυλών σε μία κοινωνία με βαθιά γνώση της εξελικτικής διαδικασίας. Ή επίσης πόσο χαζά και αδύναμα θα ακούγονταν τα επιχειρήματα περί ανωτερότητας και διαφορετικής προέλευσης της λευκής φυλής από την μαύρη που υποστήριζαν οι λευκοί γαιοκτήμονες στον αμερικάνικο νότο για να συντηρούν το καθεστώς της δουλείας σε μία κοινωνία που θα γνώριζε μέσω της επιστήμης ότι όλα αυτά δεν ισχύουν.
Και περνάω στο τελευταίο επιχείρημα που έχει να κάνει με την πρωινή μου ανάρτηση περί ΣΥΡΙΖΑ. Η συστηματική μελέτη και ανάλυση της εξελικτικής διαδικασία σε οδηγεί στην βαθύτερη συνειδητοποίηση ότι οι ανθρώπινες μονάδες, ομάδες και κοινωνίες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και φιλοσοφία με τον οποίο λειτούργησαν οι μηχανισμοί της εξέλιξης για να δημιουργήσουν τον έμβιο κόσμο. Έχουμε την τάση ως άτομα, ως ομάδες και ως κοινωνίες να αποζητούμε με την συμπεριφορά μας και τις ενέργειές μας –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα - την μεγιστοποίηση του οφέλους μας με την κατανάλωση των ελάχιστων δυνατών πόρων. Αυτή είναι μία παγκόσμια ανθρώπινη επιθυμία ανεξαρτήτως του αν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα, χριστιανός ή μουσουλμάνος, θρήσκος ή άθεος, δεξιός ή κομμουνιστής, ή αν ζει σε καπιταλιστικό ή κομμουνιστικό καθεστώς. Και είναι έτσι γιατί αυτό βρίσκεται μέσα στα γονίδια μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα γονίδια μας , μάς δημιούργησαν ως είδος. Αυτό είναι όμως το ένα σκέλος.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εξέλιξη και όλες οι αλλαγές στην φύση συμβαίνουν μέσα από σταδιακές, μακροχρόνιες και επίπονες μεταλλάξεις/αλλαγές και όχι από την μία μέρα στην άλλη ή μπάμ και έξω όπως θεωρούν οι θρησκείες και οι δημιουργιστές. Τα διάφορα είδη δεν δημιουργήθηκαν από την μία μέρα στην άλλη γιατί θαύματα δεν γίνονται. Όλα προήλθαν μέσα από μια σταδιακή προσαρμογή, όπου κάθε είδος μεταλλασσόταν σιγά-σιγά για να μπορέσει να επιβιώσει καλύτερα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, δίνοντας τελικά την σκυτάλη σε νέα είδη πιο βελτιωμένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κοινωνίες.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή στον «Θεό» Αλέξη Τσίπρα να τον σώσει από την δύσκολη κατάσταση που ήταν με το να ξηλώσει σχεδόν άμεσα όλο το παλιό καθεστώς με τα μνημόνια, την ανεργία, την φτώχια, την βαριά φορολογία την διαφθορά. Δεν ήταν ικανοποιημένος με τα μικρά μεν, βήματα δε, σταδιακής προόδου, της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήθελε χωρίς πόνο και κόπο να απαλλαγεί μονομιάς από όλα αυτά ως εκ θαύματος με την ίδια, ριζωμένη μέσα του φιλοσοφία, ότι «και ο Θεός σε 6 μέρες έφτιαξε τον κόσμο». Πείστηκε έτσι από την ρητορική του: « Άμεση κατάργηση σε ένα νόμο και με ένα άρθρο όλων των μνημονιακών μέτρων» η οποία εμπίπτει σε αυτή την λογική.
Τα πράγματα όμως δεν λειτουργούν έτσι στις κοινωνίες όπως δεν λειτουργούν και στην φύση. Έτσι λοιπόν, όπως ο Θεός, αν δεχτούμε ότι υπάρχει θεϊκή παρέμβαση, δημιούργησε τον σημερινό έμβιο κόσμο μέσα από σταδιακές μεταβολές και προσαρμογές δισεκατομμυρίων ετών, έτσι και η σταδιακή μεταβολή και προσαρμογή είναι συνυφασμένη με τις κοινωνίες μας, ιδίως σε δύσκολες περιόδους. Ο ελληνικός λαός αγνόησε την φιλοσοφία της σταδιακής μεταβολής και προσαρμογής που διδάσκει η εξέλιξη, προτίμησε την θρησκευτική φιλοσοφία του θαύματος και τώρα υφίσταται τις συνέπειες.