Ιπτάμενα ρομπότ και cyborgs εμπνευσμένα από έντομα

Προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κατασκευής ιπτάμενων ρομπότ, οι ερευνητές παίρνουν έμπνευση από την βιολογία είτε μέσω μοντελοποίησης των μελισσών είτε εμφυτεύοντας ηλεκτρονικά κυκλώματα σε ζωντανά έντομα

Bee robots

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Harvard εργάζονται σε ένα ιπτάμενο ρομπότ μεγέθους εντόμου. Πανάλαφροι κεραμικοί βραχίωνες του επιτρέπουν να πετάει ακόμα και να αιωρείται σαν πραγματικό έντομο. Παρολαυτά, το μικρό του μέγεθος δεν του επιτρέπει την μεταφορά μπαταρίας υποχρεώνοντας το να είναι συνέχεια συνδεδεμένο με ένα καλώδιο που του παρέχει την απαιτούμενη ένεργεια. Επιπλέον στην παρούσα φάση μπορεί να πετάξει για διάστηματα 20 δευτερολέπτων καθώς τα «εξωτικά» υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο δεν αντέχουν πάνω από 15 λεπτά λειτουργίας συνολικά.

DelFly Micro (φωτό)

Αυτό το ιπτάμενο ρομπότ δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας. Εϊναι μεγαλύτερο από το robobee του Harvard, αλλά το 10 εκατοστών άνοιγμα φτερών του επιτρέπει να μπορεί να κουβαλήσει μια μικρή μπαταρία και μια κάμερα. Επιπλέον μπορεί να πετάξει συνεχώς για 15 λεπτά και να αιωρείται για 8 λεπτά.

Πηγή